De provocateur

cover de provocateur

De onverschrokken privédetective Isaac Bell van het gerenommeerde detectivebureau Van Dorn wordt naar West Virginia gestuurd. Hij gaat undercover als mijnwerker aan het werk om te achterhalen wie achter het complot tegen de Gleason Consolidated Coal & Coke Company. In zijn bijzijn ontspoort een goederentrein vol kolen en er vallen tientallen doden. Isaac moet de dader te pakken krijgen …

Recensie
Toen ik De provocateur in handen kreeg en op de cover zag dat dit het zesde (!) deel uit de succesvolle Isaac Bell-serie is én Clive Cussler een internationaal bestsellerauteur is, vroeg ik me even af of ik misschien de afgelopen jaren onder een steen gelegen had … Want ik lees behoorlijk veel, maar Clive Cussler, Isaac Bell, er ging totaal geen belletje rinkelen. Toen ik de inhoud nader bekeek, was ik gerustgesteld. Het is geen boek dat ik direct zelf uitgezocht zou hebben om te lezen. Maar dat is geen probleem, ik sta voor alle soorten boeken open. Een boek is een boek en dat moet gelezen worden!

De provocateur - trein en alligator
Een provocateur is volgens het woordenboek iemand die provoceert, die anderen tracht te verleiden tot iets. Andere titels van Clive Cussler in de Isaac Bell-serie zijn bijvoorbeeld De saboteur, De spion en De dief. De provocateur past mooi in dit rijtje. Clive Cussler heeft overigens nog veel meer geschreven dan de Isaac Bell-serie en de meeste boeken zijn voor een heel schappelijk prijsje verkrijgbaar. Als je van dit soort boeken houdt, kan je nog even voort!

De provocateur speelt zich af aan het begin van de vorige eeuw en de belangrijkste locatie is een kolenmijn in West Virginia. Maar de detective begeeft zich ook geregeld in bijvoorbeeld New York en Boston. Voor mij hangt er een beetje een broeierig en rokerig sfeertje rond het boek. Met mannen in tweedpakken en bolhoeden op, die in schemerige steegjes sigaren roken en ondertussen obscure zaken regelen. Politieke spelletjes van rijke en machtige mannen aan de top van de maatschappij.

De provocateur - tekstfragmenten
Tegelijkertijd is er de harde realiteit van het mijnwerkersbestaan. Mijnwerkers die onder barre omstandigheden keihard voor een beperkt inkomen werken in het donker, in het stof onder gevaarlijke omstandigheden die tegenwoordig niet meer door de arbeidsinspectie zouden komen. En in een van die mijnen, die van de Gleason Consolidated Coal & Coke Company, is iemand bezig onrust te stoken tussen vakbonden, stakers, mijnwerkers en mijneigenaars. Juist, de provocateur.

De provocateur - cover en indeling
Isaac heeft al snel in de gaten dat er een provocateur moet zijn. Sneller dan ik, want op het moment dat Isaac aan zijn meerderen verslag uitbrengt over een provocateur en dat het van groot belang is dat hij die provocateur ontmaskert, heb ik nog niet alle lijntjes met elkaar verbonden om die conclusie ook te kunnen trekken.

In het begin van De provocateur had ik soms wat moeite met alle verschillende personen en vooral de verschillende belangen. Er is een ingewikkeld netwerk, waarbij het soms even duurt voordat alles op zijn plaats valt. Na een bladzijde of honderd heb ik besloten dat ik me daar dus ook niet druk om wilde maken en geen zin had voortdurend terug te bladeren.

De provocateur speelt zich af in een harde mannenwereld en er komen maar weinig vrouwen voor in het boek. Ik vind het eerlijk gezegd ook meer een mannenboek … Er staat wel zowaar een van mijn levensmotto’s in: ‘het enige waar je ooit spijt van krijgt, is van iets wat je niet hebt gedaan’ …

De provocateur - tekst
De provocateur leest verder prima en ik kan me best voorstellen dat het bestsellers zijn. Ik heb me uitstekend vermaakt met dit boek. Het historische tintje, met de stakingen in de mijnen en de andere arbeidersprotesten, maakt het boek interessant. Evenals het lesje in explosieven, de corrupte politici (er verandert ook niets), stoommachines (en andere enge dingen die je met stoom kunt doen) en ouderwets communiceren via telegrammen. Isaac Bell is een soort James Bond avant la lettre, een detective die van alle markten thuis is en niets uit de weg gaat.

De provocateur - cover en van alles
Boeken als De provocateur zijn niet helemaal mijn genre. Maar als je van een spannend jongensboek houdt, kan ik je dit boek echt adviseren.

De provocateur – Clive Cussler
Avonturenroman, paperback, 384 pagina’s, The House of Books
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De partycrasher

De “shopaholic-boeken” zijn aan me voorbij gegaan, maar “Verras me” is echt een boek waar …

Share
Share