Denkdobbelen [recensie]

denk-dobbelen-filosofie-kaarten-spel-kinderen-recensie-copyright-trotse-moeders-3Het spel Denkdobbelen kun je gebruiken om verhalen en gedichten te verzinnen, lekker te fantaseren, toneelstukjes te bedenken, gekke vragen te maken om samen over na te denken, tekenideeën te krijgen en nog veel meer.

Op het bordspel staan vier gedachtewolken waar je woorden op kunt schrijven met whiteboard stift. Deze kun je ook weer makkelijk uitvegen. De woorden in de wolkjes vormen samen een zin of een vraag. Je stelt deze zinnen of vragen samen door te dobbelen met de dobbelstenen. Het is ontzettend grappig om te doen en ook nog leerzaam.

Door te denkdobbelen leren kinderen op een speelse manier redeneren, creatief denken, outside-the-box-denken en fantaseren. Ook ontwikkelen ze hun gespreksvaardigheden en alle denkdobbelactiviteiten zijn goed voor de taalontwikkeling en de verbeeldingskracht. Natuurlijk is het ook gewoon leuk want kinderen vinden de gekke combinaties meestal erg grappig.

Recensie
Dit is eens een keer een echt ander spel. Een spel, bedoeld om met kinderen in gesprek te raken over andere dingen dan de dagelijkse zaken. We gaan er meteen mee aan de slag!

denk-dobbelen-filosofie-kaarten-spel-kinderen-recensie-copyright-trotse-moeders-2

In iedere ‘wolk’ op het spelbord, passen (met enige moeite soms) 8 woorden. In de gebruiksaanwijzing is duidelijk aangegeven wat voor ‘soort’ woorden het moeten zijn. Ik heb ook wel wat suggesties gegeven bij enkele wolken, omdat er uiteindelijk verschillende soorten zinnetjes gemaakt moeten worden. Mijn kinderen kwamen zelf ook met een aantal originele woorden.

denk-dobbelen-filosofie-kaarten-spel-kinderen-recensie-copyright-trotse-moeders-9

En dan aan de slag. Met een dobbelsteen wordt bepaald welke woorden samen een zin vormen. Bij ons was dat bijvoorbeeld “mogen spinnen in een boom eten?” en “kunnen juffen in de ruimte slapen?” Daarover hadden we dan een kort gesprekje: “wat denk jij?”, “waarom denk je dat?” etc.. Leuk!

denk-dobbelen-filosofie-kaarten-spel-kinderen-recensie-copyright-trotse-moeders-5

Interessant was de vraag “kunnen robots nooit denken?”. Daar zijn we wel een tijdje op door gegaan want “wat is denken?” en “kan iedereen met hersenen denken?”, gevolgd door “wat zou een regenworm dan denken?” en “zouden robots in de toekomst ook hersenen kunnen hebben?”. Enorm boeiend om de mening van de kinderen hierover te horen en indrukwekkend hoe ze die mening ook weten te onderbouwen!

Na ook een paar van de doorvraagkaarten bij andere zinnen te hebben ingezet, vegen we de woorden weer uit de wolken. Behalve een whiteboard-stift zitten er ook doekjes bij, maar helaas worden de wolkjes niet helemaal wit. Maar gelukkig valt dat niet op wanneer we er de rijmwoorden variant op gaan spelen, die tot grote lachbuien leidt! Dit is echt een spel om regelmatig uit de kast te halen, ook leuk wanneer er vriendjes / vriendinnetjes komen spelen!

denk-dobbelen-filosofie-kaarten-spel-kinderen-recensie-copyright-trotse-moeders-8 denk-dobbelen-filosofie-kaarten-spel-kinderen-recensie-copyright-trotse-moeders-6

Het spel Denkdobbelen van filosofiejuf.nl is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar, en is thuis maar ook in groepen te gebruiken. Het is via de site van filosofiejuf te bestellen of via bol.com.

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Big Brain Academy: Knappe Koppen voor Nintendo Switch [recensie]

Deze Trotse Moeder heeft nu een keer een game om helemaal zelf te spelen: Big …

Share
Share