Jonathan gaat los – Meg Rosoff [recensie]

jonathan-gaat-los-recensie-copyright-trotse-moeders-coverJonathan is copywriter bij een reclamebureau in Manhattan. Hij werkt aan het meest lucratieve, maar allersaaiste account. Zijn vriendin werkt voor een online trouwmagazine en wanneer zij hem voorstelt om te gaan trouwen voor een live online publiek, wordt Jonathan plotseling slachtoffer van de razendsnelle social media: voordat hij kan bedenken waar híj nou gelukkig van zou worden gebeurt het gewoon allemaal al. Alleen Dante en Sissy, de twee honden van zijn broer die in Dubai werkt, lijken echt te snappen wat hij nodig heeft…

Recensie
Jonathan gaat los is een boek wat ik normaal gesproken niet zelf zou kopen. Ik ben meer van de literatuur en de goede thrillers ter ontspanning. Maar toen ik dit boek binnenkreeg ter recensie en de eerste paar bladzijden las, werd ik gegrepen door de heerlijke schrijfstijl van Meg Rosoff.

Het boek is zó leuk, zowel qua inhoud als qua schrijfstijl, dat ik echt een aantal keer spontaan in de lach schoot (sorry, mede-treinreizigers) en dat ik het met veel plezier heb uitgelezen, waarbij ik wel moet zeggen dat de tweede helft van het boek nog steeds leuk was, maar dat ik vooral de eerste helft echt ijzersterk vond.

jonathan-gaat-los-recensie-copyright-trotse-moeders-2

Het boek gaat over Jonathan, een jongeman die in New York gaat wonen en werken en al een hele tijd een vriendin heeft. Jonathan past op de twee honden van zijn broer, Dante en Sissy en Dante lijkt dermate intelligent dat Jonathan al snel gaat denken dat deze hond hem dingen duidelijk wil maken. Zoals dat zijn vriendin misschien niet zo geschikt voor hem is, maar de dierenarts wel…

De vriendin van Jonathan, Julie, is gevraagd om voor het bruidsmagazine waar ze werkt, haar eigen bruiloft in te zetten als content. Terwijl zij daar enthousiast mee bezig is, drijft Jonathan steeds verder weg in zijn eigen wereld om vervolgens ook totaal de weg kwijt te zijn. Hij kan alleen nog maar onsamenhangende woorden zeggen en uiteindelijk escaleert de situatie.

jonathan-gaat-los-recensie-copyright-trotse-moeders-3

Daarna volgt de tweede helft van het boek, wat ik een stukje minder vond, het was iets minder snel en spits, maar ik heb het boek desondanks met erg veel plezier uitgelezen. Waar ik vooral van genoot waren de absurde gedachten van Jonathan. Hij is erg eerlijk en direct in zijn gedachten en gevoelens, wordt spontaan verliefd op een dame die hem koffie en croissants verkoopt en denkt er direct drie kinderen bij, compleet met namen en eigenschappen. Wanneer de nieuwe dame van zijn dromen al getrouwd blijkt, vindt hij echt dat het niet klopt (ook al is hij zelf verloofd).

jonathan-gaat-los-recensie-copyright-trotse-moeders-6

De gedachtespinsels van Jonathan, het associatieve denken wat je als lezer mag volgen, is wat maakte dat ik af en toe hardop zat te lachen. Toch is het boek meer dan alleen grappig, het laat ook zien hoe iemand als Jonathan moeite moet doen om in een maatschappij die bepaalde dingen verwacht, te kunnen functioneren. Kortom: Jonathan gaat los is een prima boek om deze zomer ontspannen te lezen!

Jonathan gaat los – Meg Rosoff
Paperback, 299 pagina’s, uitgeverij Luitingh-Sijthoff
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Jacob, Mimmi en de pratende honden [trailer en informatie]

Vanaf 12 februari 2020 zal de animatiefilm Jacob, Mimmi en de pratende honden in Nederlandse …