Scheepjes CAL 2016

Sea3In Nederland en België, en volgens mij op veel meer plekken op de wereld, zijn sinds eind april 2016 vrouwen en mannen druk bezig met het haken van de Scheepjes CAL 2016. Er zijn heel veel CAL’s, maar dit is een bijzondere. Wat een CAL is en waarom deze zo bijzonder is, zal ik hieronder toelichten.

Scheepjes
Maar eerst wat achtergrondinformatie:
Bij sommigen van jullie gaat misschien wel een belletje rinkelen bij de naam ‘Scheepjeswol’. Het is decennia lang een wolmerk uit Veenendaal geweest. Ik kan me ook nog wel herinneren dat mijn moeder en mijn oma Scheepjeswol kochten, om daar truien van te breien. In 1986 is Scheepjeswol echter helaas failliet gegaan.

Onder andere haken en breien zijn de laatste jaren weer hip en het merk Scheepjeswol leeft en bloeit weer. In 2010 heeft de firma De Bondt uit Tynaarloo het merk Scheepjeswol overgenomen. Scheepjes CAL 2016 week 1 tm 3Inmiddels heeft Scheepjes veel verschillende soorten garens, verschillende kwaliteiten in verschillende prijsklassen.

CAL 2016
Scheepje organiseert dit jaar voor de derde keer op rij een CAL. Een CAL is een crochet-a-long (als het gaat om een breipatroon heet het een KAL, een knit-a-long). Gedurende een aantal weken wordt iedere week een deel van het patroon vrijgegeven en als je iedere week de patroondelen maakt heb je aan het eind van de rit -in dit geval- een prachtige deken.

Scheepjes CAL 2016 week 4Ik schreef het al, de CAL 2016 is een bijzondere CAL. Aan de wieg van deze CAL stond Marinke Slump. Marinke, online ook wel bekend als Wink, was een jonge creatieve en getalenteerde vrouw die veel mooie haakontwerpen heeft gemaakt. Ze was vooral bekend van de mandala’s, die ze ook op haar blog www.acreativebeing.com plaatste. Ze heeft ook de CAL 2014 van Scheepjes ontworpen.

Marinke leed aan depressies en is helaas in de zomer van 2015 overleden. Op dat moment was ze al bezig met het ontwerpen van de CAL 2016. Deze heeft ze niet af kunnen maken, maar in overleg met haar familie hebben twaalf van haar creatieve vriendinnen, die ook Scheepjesbloggers zijn, het ontwerp afgemaakt. Het thema is ‘Last dance at the beach’.

stars

De CAL wordt gehost door de Scheepjesbloggers op Facebook. Je vindt alle berichten in deze groep. Op de site van Scheepjes vind je ook iedere week de nieuwe patronen.

Scheepjes CAL 2016 week 1 en 2Twijfel: doe ik mee of niet?
Ik was lang in dubio of ik mee zou doen of niet. Het overlijden van Wink heeft mij vorig jaar erg geraakt en de symbolische waarde van de deken, het ontwerp en de patronen en de link met strand en zee spraken mij erg aan. De deken bestaat uit 12 x 4 vierkanten van een kleine 20 bij 20 centimeter. Ik was bang dat ik het een beetje saai zou gaan vinden om zulke grote blokken te haken. Ik had daarom een compromis voor mezelf bedacht: ik zou van ieder patroon in ieder geval één vierkant haken en dan zou ik wel verder zien …

Tot mijn grote verbazing en verrassing vind ik het totaal niet saai en heb ik enorm veel plezier in het haken van de vierkanten. Ze worden zo mooi, het zijn zulke subtiele en mooie patronen. Tot nu toe heb ik van ieder patroon twee vierkanten gehaakt (voor nog eens twee moet ik eerst garen bijbestellen) en ik ben vastbesloten de volledige CAL te maken!

Rain3
Mijn garen- en kleurkeuze
Scheepjes heeft op voorhand een aantal pakketten samengesteld. Je kan kiezen uit twee kwaliteiten garen (acryl of merino wol) en per kwaliteit kan je kiezen uit drie kleurencombinaties:

  • Dance in the sea (met groene en blauwe tinten)mijn kleuren
  • Dance under the stars (met paarse, roze en rode tinten)
  • Dance in the rain (met grijze en blauwe tinten)

Aangezien ik dus op voorhand nog niet van plan was de volledige deken te haken, heb ik ook niet een van de pakketten besteld. Al val ik over het algemeen erg voor roze kleuren, ik was in dit geval erg gecharmeerd van de ‘Dance in the sea’-kleuren. Ik heb voor een andere kwaliteit Scheepjes-garen gekozen, softfun, en heb de ‘originele’ kleuren voor mezelf vertaald naar een palet in kleuren softfun (voor de liefhebber: softfun, softfun denim en softfun aquarel).

Ik ben erg blij met het resultaat tot nu toe, zowel als het gaat om de patronen als om het garen dat ik heb gekozen en hoe ieder vierkant uitpakt.

Scheepjes CAL 2016 week 5Haak je ook mee?
Het is nog niet te laat om ook mee te doen! Sterker nog, ook over drie jaar kan je nog meedoen, want de patronen blijven gewoon online beschikbaar. En je bent ook niet verplicht om te haken met de pakketten die Scheepjes heeft samengesteld. Je kan je eigen kleuren en je eigen kwaliteit kiezen.

Via de facebookgroep zie je vorderingen van anderen en blijf je op de hoogte wanneer er een nieuw patroon is. Hier kan je ook vragen stellen aan de Scheepjesbloggers als je ergens tegen aanloopt. Veel van hen doen ook mee aan de CAL en zij schrijven geregeld blogs over hun vorderingen. De vierkanten zijn dus door twaalf Scheepjesbloggers ontworpen en iedere week schrijft de blogger die die week aan de beurt is een blog over haar ontwerp. Absoluut de moeite waard om mee te lezen. Via de facebookgroep kan je de blogs van de ontwerpers vinden.

Scheepjes CAL 2016 week 1 tm 6

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Meer kanthaken [recensie]

In de opvolger van het succesvolle ‘Kanthaken’, laat Sascha Blase-Van Wagtendonk (bekend van het blog …

Share
Share