Vechten voor je leven – Spirit Animals deel 1 [recensie]

cover Spirit Animals 1

Vier kinderen staan op het punt te ontdekken of ze een Spirit Animal hebben, een totemdier dat grote krachten kan oproepen. Conor, Abeke, Meilin en Rollan kennen elkaar niet en zijn totaal verschillend. Toch roepen juist deze vier kinderen een totemdier op: een wolf, een luipaard, een panda en een valk –dieren uit een oude legende. Al snel blijkt dat deze magische dieren niet zomaar zijn teruggekomen. Er dreigt gevaar en de vier kinderen en hun totemdieren zijn de enigen die de wereld kunnen redden.

Recensie
Vorig zomer (of was het al in 2014?) zag ik in de auto op weg naar mijn werk in onze woonplaats posters rond lantaarnpalen met de covers van ‘Spirit Animals’. Een woest luipaard, een bolle panda, ze spreken tot je verbeelding. Maar zoals dat gaat, bij mij in ieder geval, onthou ik na een paar dagen het webadres dat er op staat (op het verkeer letten is immers belangrijker). Maar vervolgens vergeet ik ’s avonds weer te checken hoe en wat …

Desondanks, de naam ‘Spirit Animals’ intrigeerde en is blijven hangen in mijn hoofd. Dus toen mij gevraagd werd of ik een boek van deze serie zou willen recenseren, heb ik ook van harte ja gezegd.

Spirit Animals 1 - cover met luipaard Spirit Animals 1 - tekst 1
Vechten voor je leven is het eerste deel van de, voorlopig vijfdelige, serie. Het Engelstalige zesde deel is al uit, dus waarschijnlijk komt daarvan ook een vertaling. In dit boek maken we kennis met vier kinderen die net elf zijn geworden en op het punt staan -hopelijk-  hun totemdier, hun spirit animal, op te roepen. Vier kinderen uit verschillende werelddelen, met verschillende achtergronden en ook heel verschillende dieren.

Spirit Animals 1 - indruk

Conor ‘krijgt’ de wolf Briggan, Abeke het luipaard Uraza, Meilin de panda Jhin en Rollan de valk Essix. In dit eerste deel maken we kennis met de kinderen, de dieren en wordt een eerste strijd geleverd. Het is vermakelijk om te lezen hoe de kinderen aan hun dieren wennen en hoeveel moeite het sommige kost om echt te kunnen gaan samenwerken.

Spirit Animals 1 - plattegrond Voorin Vechten voor je leven staat een wereldkaart en zien we de verschillende werelddelen van Erdas. Als je goed kijkt en leest zie je best wat parallellen met onze wereld …

Vechten voor je leven is fantasy voor kinderen vanaf een jaar of 11. Ik vind dit soort fantasy voor kinderen altijd wel prettig leesvoer. Er is een andere wereld waar je in kunt wegdromen, beter dat in sommige volwassen boeken waarin die andere wereld soms heel kil en onprettig zijn. Wel spannend, maar niet eng.

Wat dit boek uitermate geschikt maakt voor kinderen is de belangrijke rol die de dieren spelen in het boek. Je kan pas echt iets betekenen in de strijd tussen goed en slecht om uiteindelijk de wereld te redden als je een totemdier hebt. Ik vind het echt een leuk boek, net zoals ik het eerste deel van De 13 zwaarden met veel plezier heb gelezen en ik ook de trilogie Tempel van de Spiegels de moeite waard vind.

Spirit Animals 1 - tekst 4
Er zijn inmiddels nog vier delen in de serie ‘Spirit Animals’ verschenen. De delen worden door verschillende auteurs geschreven. In Nederland worden ze allemaal onder de naam van de schrijver van Vechten voor je leven, Brandon Mull, uitgebracht. Binnen in het colofon staat de naam van de werkelijke auteur. Ik ben benieuwd hoe de serie zich ontwikkelt en wat dit gegeven voor de overige delen betekent.

Spirit Animals 1 - cover afbeeldingWil je misschien nog weten wat jouw spirit animal is? Op de site van de uitgever kan je een korte vragenlijst invullen, aan de hand waarvan jouw totemdier wordt bepaald. Let op, voor je het eindresultaat te zien krijgt, moet je wel toestemming geven de nieuwsbrief van de uitgever te ontvangen.

Mijn spirit animal? De panda! Met een lief en zachtaardig karakter, maar van binnen enorm pittig!

Als je nieuwsgierig geworden bent, maar toch eerst een stukje wilt lezen, kan je dat hier doen.

Vechten voor je leven – Brandon Mull
Fantasy voor kinderen, hardcover, 196 pagina’s, Uitgeverij Leopold
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De Wolventemmer, Opgejaagd – jeugdboek Barbara Jurgens

Als wolventemmer is het Runa’s taak om de bedreigde wolven uit Italië naar een veilige …

Share
Share