De real meal revolutie [recensie]

real-meal-revolutie-trotse-moeders-1Neem het heft in eigen handen om je gezondheid blijvend te verbeteren.
Ons wordt voorgehouden dat we lui zijn, dat we te veel eten en te weinig bewegen. Dit zijn echter niet de oorzaken van onze gezondheidsproblemen, het zijn er de symptomen van. Het moet en kan anders. Diëten zijn geen oplossing; we moeten onze levensstijl aanpassen en weer écht gaan eten. Vetrijk, koolhydraatarm en suikervrij. – De real meal revolutie

Let op: deze recensie bevat spoilers!
De inleiding vertelt me dat dit boek zich richt op mensen die niet meer tevreden zijn met de status quo: een slechter wordende gezondheid, onszelf vol eten, het zoveelste dieet uitproberen en uiteindelijk weer terugkeren naar ons normale bestaan. Dit boek onthult een nieuwe aanpak die tegelijkertijd zo oud is als de mens zelf.

Het maakt me nieuwsgierig naar een leefstijl waar ik nog nooit van heb gehoord, maar potentieel interessant klinkt aangezien het meer energie beloofd, geen hongergevoel, gewichtsverlies en een verbeterd concentratievermogen. Precies wat ik nodig heb op dit moment! Het klinkt dan ook ideaal. Je eet onder andere vooral dierlijke eiwitten en dierlijke vetten en gebruikt allerlei gezonde oliën.

Dit vindt je onder andere in het boek De real meal revolutie:

 • Een korte geschiedenis van het menselijk eetpatroon, de landbouwrevolutie, genetisch gemanipuleerd voedsel en verschillende huidige eetpatronen,
 • Er wordt uitgelegd wat koolhydraten, vetten en eiwitten zijn en wat ze doen in (en met) je lichaam.

De real meal revolutie_1

Het Banting dieet gaat om het beperken van de inname van koolhydraten en het achterwege laten van suikers en bepaalde giftige plantaardige oliën. In het boek staan gekleurde lijsten met daarop voedingsmiddelen waar je veel van mag eten (groen), waar je voor moet oppassen (oranje) en voedingsmiddelen die je moet vermijden (rood). Dat maakt het zeer overzichtelijk. Daarnaast zijn de recepten opgedeeld in verschillende categorieën:

 • Ontbijt,
 • Vlees (varken, lam en rund),
 • Gevogelte,
 • Vis en schaal- en schelpdieren,
 • Bijgerechten,
 • Salades.

Achterin het boek vindt je de wetenschappelijke onderbouwing van het Bantingdieet en onderzoeksresultaten.

De real meal revolutie_2

Recensie:
Is dit een blijvende leefstijl voor mij? Nee, absoluut niet. Is het een interessant boek? Absoluut. Het is geschreven en samengesteld door een wetenschapper, een voedingsdeskundige en een kok. Het is een zeer uitgebreid boek dat prachtig is vormgegeven. En het staat boordevol heerlijke recepten. Ikzelf heb er een paar uitgeprobeerd en was zeer gecharmeerd van de Vissoep met tomaat en chorizo, een heerlijk recept dat ik graag vijf sterren toeken.

De real meal revolutie_3

Een kritische noot misschien, maar ik wil als recensent ook graag eerlijk zijn: deze leefstijl moet wel bij je passen, want het is behoorlijk anders dan hoe de meeste mensen momenteel eten. Daarnaast moet je ook wel de financiële middelen hebben om elke dag te koken uit dit boek. Sommige recepten zijn goedkoop te realiseren, maar voor veel recepten moet je je boodschappen in speciale winkels doen en moet je speciale ingrediënten aanschaffen. Dat maakt het voor ons onbetaalbaar. Ook zie ik mezelf ’s morgens zeer beslist niet koken of bakken met twee stuiterende kinderen om me heen, dan moet mijn ontbijt snel klaar zijn en moet ik het ook snel naar binnen kunnen werken.

Toch eindig ik graag met de positieve punten:

 • Het boek is werkelijk prachtig vormgegeven (zowel de binnen- als de buitenkant),
 • Heldere, duidelijke foto’s die een lust voor het oog zijn,
 • Duidelijke recepten,
 • Prettige lettertypes,
 • Recepten uit verschillende culturen (absoluut pluspunt).

De real meal revolutie_boekcover

Ik kan het boek dan ook van harte aanbevelen wanneer je eens iets anders wilt, niet bang bent om je koolhydraten (drastisch) te verminderen en niet vies bent van wat extra vet op je bord.

De real meal revolutie – Tim Noakes, Sally-Ann Creed en Jonno Proudfoot
Echt eten voor een gezonder, energieker leven
Kookboek, hardcover, 304 pagina’s, uitgeverij Atlas Contact
Bestel dit boek hier >>>>

About Angela Stegeman

79.angela@gmail.com'
Mijn naam is Angela. Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Blogger en schrijver sinds 2006. Ik heb sinds 1998 de ziekte ME/CVS. Daardoor heb ik een continu gebrek aan energie heb en ben ik ernstig beperkt. Denk aan een continu durende lockdown ;-). Verder ben ik heel gelukkig hoor! Ik ben de trotse moeder van dochter Elize (2007) en zoon Samuël (2011). Beiden hebben zo hun eigen problemen en zijn anders dan anderen. Dat is uitdagend, maar ook heel erg leuk.

Check Also

Leuk voor kinderen – kook-workshop met Tv-kok Hugo Kennis: ‘Tijd voor paprika’ [verslag]

Dat is nog eens een leuke uitnodiging, dacht ik toen ik de mail zag: Koken …