De ongelooflijke avonturen van Merel Jansen

ongelooflijke-avonturen-merel-jansen-recensie-copyright-trotse-moeders-5Nadat Merel onbewust ‘De Daad’ heeft verricht, wordt ze gekidnapt. De Daad (neuspeuteren en opeten) laat namelijk zien dat je een piraat in de dop bent. Merel komt terecht in een wereld vol piraten en moet werken op De Woeste Made, een schip met de vreemdste bemanning ooit. De kapitein is een gemene wolf, die Merel niet wil laten gaan. Pas als ze samen met de andere piraten de schat heeft gevonden, mag ze naar huis. De zoektocht naar de schat neemt Merel mee naar de gekste plekken. En dit allemaal… in haar pyjama.

Recensie
Aan de voorkant van het boek te zien beloofde dit weer een spannend boek te worden … De ongelooflijke avonturen van Merel Jansen is geschreven door Will Mabbitt (The unlikely adventures of Mabel Jones) en naar het Nederlands vertaald door Victoria Farkas en Jan Hazevoet. De illustraties zijn gemaakt door Ross Collins en het boek is uitgegeven door Uitgeverij Kluitman.

Misschien lees ik te weinig om mijn volgende stelling goed te kunnen onderbouwen, maar ik vraag me wel eens af of er geen Nederlandse schrijvers zijn die zo hard, smerig en luguber kunnen schrijven? Het lijkt wel of dit soort boeken alleen uit het Engels vertaald worden.

ongelooflijke-avonturen-merel-jansen-recensie-copyright-trotse-moeders-6 ongelooflijke-avonturen-merel-jansen-recensie-copyright-trotse-moeders-8 ongelooflijke-avonturen-merel-jansen-recensie-copyright-trotse-moeders-7

Het tijdstip waarop ik voorlees is meestal voor het slapen gaan. Maar iedere keer dat ik uit dit boek voorlas, dacht ik: “Mmmm, is dit wel verstandig zo vlak voor het slapen gaan?” Maar wonder boven wonder heb ik niets gehoord over enge dromen.

ongelooflijke-avonturen-merel-jansen-recensie-copyright-trotse-moeders-15

Als we de open haard aan hebben staan vinden we het ook heel gezellig om ons voorleesmoment te verplaatsen van het grote bed naar voor de open haard, zodat er ook wel eens gezellig een viervoeter mee kan genieten van de spannende avonturen.

ongelooflijke-avonturen-merel-jansen-recensie-copyright-trotse-moeders-2 ongelooflijke-avonturen-merel-jansen-recensie-copyright-trotse-moeders-1

Merel Jansen wordt in De ongelooflijke avonturen van Merel Jansen vanaf haar slaapkamer meegenomen in een zak, door ‘de zakker’ van het piratenschip ‘De Woeste Made’. Waarom? Omdat ze ‘de daad’ had uitgevoerd. De daad is in je neus peuteren en vervolgens het snotje opeten.

ongelooflijke-avonturen-merel-jansen-recensie-copyright-trotse-moeders-12

Vervolgens komen er figuren in het verhaal met vreemde namen en duistere achtergronden en een niet al te beleefde manier van praten. Nou ja, zeg maar rustig grof in de mond. Samen met deze figuren komt Merel Jansen in enge en angstige situaties terecht, terwijl zij samen zoeken naar de ontbrekende stukjes X. Als Merel ooit terug wil naar haar eigen wereld, zal eerst de X compleet moeten zijn. En daarvoor moet zij heel wat doorstaan.

ongelooflijke-avonturen-merel-jansen-recensie-copyright-trotse-moeders-9 ongelooflijke-avonturen-merel-jansen-recensie-copyright-trotse-moeders-10

Will Mabbitt, de schrijver, heeft een uitermate rijke fantasie! Toen ik het voorlezen van De ongelooflijke avonturen van Merel Jansen even onderbrak om bij een echt ongelooflijk stukje van het avontuur te zeggen: ‘Volgens mij hebben we weer een heel raar boek‘, kreeg ik van mijn dochter Babette het antwoord: ‘Daar heb je een punt mam, maar het is wel leuk haha!” En dochter Floortje voegde er nog aan toe: ‘En spannend!‘ Dus las ik maar weer verder.

ongelooflijke-avonturen-merel-jansen-recensie-copyright-trotse-moeders-13

Het verhaal richt zich af en toe echt op de lezer. Als er af en toe iets uitgelegd of benadrukt moet worden, word je als het ware echt even toegesproken. Sommige woorden zijn in een ander lettertype gedrukt, of cursief of vetgedrukt…dat deed me een beetje denken aan de boeken van Geronimo Stilton.

ongelooflijke-avonturen-merel-jansen-recensie-copyright-trotse-moeders-11

Je kunt al raden dat uiteindelijk alle inspanningen om de X compleet te krijgen z’n vruchten afwerpen en Merel weer veilig thuis komt. Dat dan weer wel 🙂 Alsof de tijd thuis heeft stil gestaan, is Merel weer in haar eigen huis waar papa en mama lekker liggen te slapen. Als je het mij vraagt, IK denk dat het meisje een nare droom heeft gehad …

ongelooflijke-avonturen-merel-jansen-recensie-copyright-trotse-moeders-4

In het begin van het boek zag ik het logo van De Nederlandse Kinderjury 2017. Volgens mij betekent dit dat De ongelooflijke avonturen van Merel Jansen opgenomen zal worden in de boekenlijst van De Nederlandse Kinderjury 2017. Het zal mij benieuwen hoe het daar beoordeeld gaat worden. Het is namelijk niet helemaal mijn type boek’ zal ik maar zeggen. Het wordt dan natuurlijk beoordeeld door een kinder-jury, en aangezien mijn kinderen het wel een leuk en spannend boek vonden, kan het maar zo hoge ogen gaan gooien…..

De ongelooflijke avonturen van Merel Jansen – Will Mabbitt
Hardcover, 10+, 299 pagina’s, uitgeverij Kluitman
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Rick

Een aantal jaar geleden had ik het genoegen om auteur Alex Gino te ontmoeten. Het …

Share
Share