Alles houdt op te bestaan

alles-houdt-op-te-bestaan-recensie-copyright-trotse-moeders-1Het is 1979. Als George Clare op een winterse namiddag uit zijn werk komt, vindt hij thuis het levenloze lichaam van zijn vrouw. Zijn driejarige dochter zit in de hal en kan niet zeggen wie er verantwoordelijk is voor haar moeders dood. George wordt in het moordonderzoek direct aangemerkt als hoofdverdachte.

Wat heeft zich in het huis afgespeeld? Welke geheimen hadden de Clares voor elkaar? Op subtiele wijze laat Brundage steeds meer doorschemeren over hun problematische huwelijk, hun relaties met vrienden en buren, en de gekwelde geschiedenis van de vorige bewoners van het huis.

Recensie
Alles houdt op te bestaan begint met een gruwelijke moord. Wanneer George Clare thuiskomt na zijn werk treft hij zijn 3-jarige dochtertje aan. Zijn vrouw ligt in bed met een bijl in haar hoofd. Franny, hun dochtertje zegt “mama heeft au“, maar zegt verder niets over wat er gebeurd is. Uiteraard wordt de echtgenoot, George, verdacht. In de meeste gevallen is het de echtgenoot. Maar George is die dag, net als altijd, gewoon naar zijn werk geweest en heeft daarmee een waterdicht alibi.

alles-houdt-op-te-bestaan-recensie-copyright-trotse-moeders-3

Vervolgens wordt er uitgebreid teruggeblikt naar de periode voorafgaande aan de moord. De geschiedenis van het huis wat George en Catherine (Cathy) bewonen wordt verteld. Ook voordat zij er kwamen wonen heeft er een tragedie plaatsgevonden. De zonen van het gezin wat dat drama meemaakte, wonen inmiddels bij een oom en twee van hen, Eddy en Cole, werken regelmatig voor Catherine. De vriendin van Eddy speelt ook een belangrijke rol in het verhaal.

alles-houdt-op-te-bestaan-recensie-copyright-trotse-moeders-2

Andere bewoners van het dorpje en collega’s van George van de Universiteit waar hij werkt komen ook aan bod. Iedere keer wordt er een hoofdstuk vanuit het perspectief van één van hen verteld en zo ontstaat er een subtiel beeld van het dorp en de mensen, en van de familie Clare en hun relatie met elkaar en met anderen. Ook wordt steeds duidelijker wie de meest waarschijnlijke verdachte voor de moord is.

alles-houdt-op-te-bestaan-recensie-copyright-trotse-moeders-4

Meer ga ik inhoudelijk niet vertellen. Ik wil wel kwijt dat het een van de best geschreven boeken is die ik de laatste tijd heb gelezen. Van uitgeverij Hollands Diep kreeg ik een leesexemplaar
toegestuurd wat ik in twee dagen heb uitgelezen. Eenmaal begonnen, wil je gewoon doorlezen. En dan niet eens zozeer om te weten wie de dader van de moord is, maar gewoon omdat het puur genieten is om dit boek te lezen.

alles-houdt-op-te-bestaan-recensie-copyright-trotse-moeders-5

Alles houdt op te bestaan is echt schitterend geschreven en past perfect in elkaar. Ook de beschouwingen over de schilder Inness en de invloed die Swedenborg op hem had, sluiten aan op de onverklaarbare verschijnselen die in het huis worden waargenomen. Het boek is zo goed geschreven dat ik gaandeweg het boek zelfs nog ging hopen dat de vrouw, waarvan ik weet dat ze vermoord wordt, nog kan voorkomen dat het gebeurt!

alles-houdt-op-te-bestaan-recensie-copyright-trotse-moeders-6

Alles houdt op te bestaan is een boek wat ik iedereen aan wil raden. Het is een (literaire) thriller te noemen, omdat er een moord in voorkomt, maar het is vooral een prachtig boek, met mooi uitgewerkte karakters en verhaallijnen. Het geeft een goed beeld van de tijd waarin het zich afspeelt en van de (aangeboren) eigenschappen van mensen die beïnvloed worden door wat ze meemaken en door de keuzes die ze maken. Van mij krijgt het de maximale score van 5 sterren!

Alles houdt op te bestaan – Elizabeth Brundage
Paperback, 480 pagina’s, uitgeverij Hollands Diep
Bestel dit boek hier >>>>

Wanneer je meer over George Inness wilt weten, of zijn werk wilt bekijken, kun je op <deze link> klikken.

 

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Het achtste boek

Het achtste boek werd aangekondigd als een ècht originele thriller. Ik ben benieuwd…. Inhoud Dertig …