Zeg kleine grutto… wat zoek jij toch?

Zeg-kleine-grutto_cover-1014x1030Kleuters beleven de lente. Een vrolijk prentenboek over de natuur vanaf 4 jaar. Drie gruttokuikens gaan op zoek naar insecten. Dat valt niet mee! Maar eindelijk ontdekken ze een rijke bloemenweide … Kleuters leren onze ‘weidekoning’, de grutto kennen. Een spannend verhaal en leuke weetjes over deze bijzondere vogel. Wist je dat hij eigenlijk uit Afrika komt?

Recensie:
Wat een leuke serie is ‘Zeg kleine..’! Na een kennismaking met ‘Zeg kleine bij, wat dans jij mooi’ en ‘Zeg kleine egel, wat slaap jij lang’ volgt nu ‘Zeg kleine grutto, wat zoek jij toch? Het bijzondere aan deze boekjes is dat het een combinatie is van een leuk prentenboek en een educatief boek met weetjes en kennis die een beeld geven van het leven en de leefomgeving van het beschreven dier. De serie is uitgegeven door de vereniging van veldbiologie in samenwerking met de vogelbescherming en heeft dus als doel wel kloppende informatie te geven.

FullSizeRender

Ik vind de prenten erg mooi om naar te kijken en het is een grappig verhaal dat gaat over het leven van de grutto. Hoe de jongen uit het ei komen, zichzelf direct moeten redden met eten en zwemmen en ook alle gevaren die horen bij een kleine grutto zijn: de maaimachine, grote vogels, een hermelijn in de wei. Hoe de kleine grutto’s zich groot eten en als ze groot genoeg zijn vertrekken naar het zuiden wanneer de kou er aan komt. Het verhaal gaat over drie kleine grutto’s waarvan er natuurlijk eentje de dapperste is. Er zit een herhaling in wat zij zeggen, iets wat altijd heerlijk is voor jonge kinderen; de herhaling en de voorspelbaarheid.

FullSizeRender-3

Op de informatieve pagina’s leer je bijvoorbeeld dat de grutto een nestvlieder is en dat je ook nestblijvers hebt.

FullSizeRender-2

Met deze serie kunnen jongen kinderen op een leuke wijze wat meer te weten komen over verschillende dieren. En niet alleen door het leuke verhaal en de paar informatieve pagina’s achterin maar ook een lied erbij. De tekst hiervan staat achterin en je kunt het liedje horen op de website: www.zegkleine.nl waar je naast alle liedjes, behorend bij de boekjes, ook nog meer info, foto’s, kleurplaten en dingen om te doen kunt vinden. Ik vind dit een hele leuke aanvulling op het boek. Want het is toch super als je een leuke plaat uit het boek vervolgens kunt uitprinten in zwart wit om vervolgens zelf in te kleuren? En dat je ook nog te weten komt dat er grutto’s zijn met een zendertje op hun rug? Een leuk boek voor thuis maar ook bijzonder geschikt om mee te nemen als docent naar je kleuterklas om eens extra aandacht te besteden aan een dier om er vervolgens ook nog een lied over te kunnen oefenen.

Zeg kleine…. grutto, wat zoek jij toch?
Vera de Backker en Rob Buiter, inclusief liedje van Ivo de Wijs
Hardcover, 32 pagina’s, uitgeverij KNNV
Bestel dit boek hier >>>>

Hier een link naar onze recensies van andere boeken uit de serie “Zeg Kleine…” >>>>

Share

About Lara Bellis

lbellis@xs4all.nl'
Mijn naam is Lara Bellis en ik ben 31 jaar. Ik woon samen met mijn man en onze kinderen Arthur (5) en Felien (2) in Amersfoort. Naast Trotse Moeder ben ik muziektherapeut en als zelfstandige breng ik muziektherapie aan huis bij volwassenen met een verstandelijke beperking en ook aan kinderen met autisme.

Check Also

Hoe is het met de nieuwe K3

Mijn oudste zoon wordt volgende maand 18 en wij zijn -dus- begonnen met K3 in …

Share
Share