Tomte Tummetot

cover tomte tummetot

Het is winter en Tomte, een huiskabouter die al eeuwen waakt over een Zweedse hoeve, doet zijn ronde langs mens en dier. De mensen weten dat hij bestaat, maar hebben hem nog nooit gezien. De dieren daarentegen zien hem elke nacht als hij hen bemoedigende woorden toespreekt om de winter door te komen.

Recensie
Mijn dochters van 9 en 13 zijn de prentenboek-leeftijd al ruimschoots voorbij. Dat laat onverlet dat ik altijd blij ben met een mooi prentenboek. Dat was ik al voor ik kinderen kreeg, toen ik kinderen had genoot ik samen met hen van de boeken en ik vind prentenboeken nog steeds de moeite waard. In een goed prentenboek sluiten tekst en illustraties perfect op elkaar aan, ten minste, dat vind ik. Tomte Tummetot is hier een mooi voorbeeld van.

IMG_4421
Tomte Tummetot is een mooie klassieker over de winter. Over een dwerg die al honderden jaren op een hoeve in Zweden woont en daar waakt over alle bewoners van de hoeve. Iedere nacht, jaar in jaar uit, maakt hij een rondje langs de dieren en de mensen en controleert of alles goed is. En hij stelt de dieren gerust, hij weet dat het altijd weer lente wordt. Wat is dat een geruststellende gedachte, hoe koud en somber het ook is, de zon gaat altijd weer schijnen!
Wat ik nooit geweten heb is dat Tomte Tummetot een bewerking is van een gedicht van Viktor Rydberg, een gedicht dat in Zweden beroemd is.

IMG_4422
Tomte Tummetot is geschreven door Astrid Lindgren, die vele mooie kinderboeken op haar naam heeft staan zoals Pippi Langkous en de Kinderen van Bolderburen. Ik las ze vroeger als kind graag, bij het voorlezen aan mijn eigen kinderen kwam ik er de afgelopen jaren wel achter dat ze soms wat gedateerd kunnen overkomen. Had ik bij dit boek geen last van.

IMG_4423
Uit al haar boeken blijkt dat Astrid Lindgren van mening was dat je kinderen met respect moet behandelen, en terecht. Dat zie je ook terug in Tomte Tummetot, hij gaat langs bij de kinderen die op de hoeve wonen. Waarschijnlijk ook wel bij de ouders, maar dat wordt niet benoemd.

IMG_4424

Wist je trouwens dat ‘tomte’ een kabouter of elf uit Scandinavië is? Hij is de ziel van de eerste bewoner van de boerderij. In Tomte Tummetot heeft Astrid Lindgren dat gegeven mooi verwerkt! FullSizeRenderHier kan je meer lezen over de tomte of nisse.
Er is ook een vervolg: Tomte en de vos.

Tomte Tummetot – Astrid Lindgren
Prentenboek, hardcover, 31 pagina’s, Uitgeverij Christofoor
Bestel dit boek hier  >>>>

Hieronder de link naar Tomte en de vos:

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Abel en Ad [bespreking]

Mogen een eekhoorn en een rat wel vrienden zijn? Goede vraag… mogen een eekhoorn en …