Een fractie van het geheel [recensie]

cover-een-fractie-van-het-geheel

Meet the Deans! Helden of criminelen? Gekken of profeten? Familie of vijanden? Moet Jasper Dean zijn paranoïde vader Martin haten of houdt hij eigenlijk zielsveel van hem? Moet hij medelijden met hem hebben of hem vermoorden? Zijn vader, een maniakale, onaangepaste filosoof die altijd krampachtig probeert het leven te analyseren, maakt zijn zoon tot onwillig klankbord voor al zijn bevindingen. Martin Dean probeert zijn leven lang uit de schaduw van zijn broer te stappen: de succesvolle, populaire sportheld annex topcrimineel Terry Dean. Na zijn vaders dood blikt Jasper terug op het excentrieke leven van zijn vader, een man die iets groots en meeslepends wilde nalaten aan een wereld die hij tot in het diepst van zijn ziel verachtte.

Recensie
Een fractie van het geheel is een dik boek, met dunne bladzijden en dicht op elkaar gedrukte letters. Mijn eerste reactie was, ‘wat een heerlijk dik boek. Echt weer eens een boek om in weg te duiken.Een fractie van het geheel is echt goed geschreven en in de pers goed ontvangen. Het wordt omschreven als een boek waarvan het genre lastig te duiden is. Als een mengeling van ‘avonturen, maatschappijkritiek en bizarre filosofische uiteenzettingen’.

een-fractie-van-het-geheel-dialoog een-fractie-van-het-geheel-tekst-autobiografie

Maar ik weet het eerlijk gezegd niet zo goed met Een fractie van het geheel. Het leest lekker, het taalgebruik is niet ingewikkeld, maar tijdens het lezen had ik niet het gevoel dat het echt opschoot. Het was eigenlijk een beetje teveel van het goede. Ik heb niets tegen op lijvige, omvangrijke boeken, ik heb er in het verleden genoeg gelezen, maar bij dit boek begon de omvang mij wat tegen te staan. En ook ingewikkelde bizarre verhalen zijn geen probleem.

Misschien is het het verhaal van Een fractie van het geheel dat net niet is wat mij aanspreekt. Of misschien is het de humor die niet aansluit bij mij. Of waren mijn verwachtingen te hoog gespannen. Dat kan, al vind je heel veel boeken leuk, je kan af en toe iets treffen dat je niet helemaal bevalt.

een-fractie-van-het-geheel-hoofdstuk-1 een-fractie-van-het-geheel-achterkant

Heb ik het boek uitgelezen? Nee, daar heb ik mij niet toe kunnen zetten. En dat gebeurt wel vaker, maar ik had dit keer eerlijk gezegd niet veel moeite het boek aan de kant te leggen.
Ga ik het boek nog een keer uitlezen? Geen idee. Mijn stapel ‘to be read’ is vrij hoog, dus voorlopig ligt Een fractie van het geheel onderop de stapel.

een-fractie-van-het-geheel-omvang een-fractie-van-het-geheel-tekst

Hier kan je een fragment downloaden om een objectieve indruk te krijgen. Want ondanks dat het niet ‘mijn’ soort boek is, kan het heel goed wel ‘jouw’ boek zijn en ik vind dat ieder boek bij iedereen een nieuwe kans moet krijgen.

Een fractie van het geheel – Steve Toltz
Roman, paperback, 640 pagina’s, uitgeverij Atlas Contact
Bestel dit boek hier >>>>

 

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

3x een sterke relatie als je jonge kinderen hebt

Bij de komst van de kinderen verander je. Mentaal en lichamelijk. Dat geldt ook voor …