Indonesische recepten in kookboek Boekoe Bagoes

boekoe bagoesBoekoe Bagoes, de mooiste recepten en familieverhalen uit Boekoe Kita en Boekoe Bangsa is een bundeling uit deze eerder verschenen kookboeken.

De recepten zijn van generatie op generatie overgedragen, naar eigen smaak aangepast en vormen de basis voor dit fantastische boek. Door de fotografie en styling is het meer dan een kookboek en geeft het ook de sfeer van Indonesië weer. De ruim 80 recepten bij eenvoudig en gemakkelijk te bereiden en door iedere thuiskok in een handomdraai op tafel te zetten.

Boegoe Bakoes 2Recensie
Ik ben dol op koken en op kookboeken. Nu ben ik iemand die kookboeken vooral gebruikt als inspiratie; ik zet een recept bijna altijd naar eigen hand. Voor mij is dit echter een ander verhaal. Ik ken de Indonesische keuken. Beter gezegd: ik ben dol op al die lekkere Indonesische gerechten die je vaak bij een rijsttafel eet, maar heb deze nooit zelf gemaakt. Ik weet geeneens waar ik moet beginnen!

Voor mij zijn de gehele oosterse keukens onbekend terrein met veel onbekende kruiden en producten. Ik ben dus erg enthousiast toen ik hoorde dat ik dit boek mocht recenseren. Eindelijk een boek dat hopelijk bij mij de wonderlijke wereld van Indonesië zal openbaren…

Het boek Boekoe Bagoes is onderverdeeld per familie die met een specifiek product meerdere Indonesische recepten uit de doeken doet. Elk familiehoofdstuk start met een persoonlijk verhaal en foto’s zodat je meer leert over de geschiedenis en voorliefde van dit land en diens eten. Alle gerechten zien er eenvoudig maar heel erg aantrekkelijk eruit. De beschrijving is overzichtelijk en goed te volgen. Het enige struikelblok is, is dat ik veel van de ingrediënten niet herken.

Boegoe Bakoes 3Zowel aan het begin van het boek als achterin op de achterflap staat een verklaring van ingrediënten die er dus makkelijk bij te houden is tijdens het koken. Pffffff, dat scheelt al een hoop aangezien ik toch wel een hoop onbekende gerechten en ingrediënten zie. Maar als ik wat beter kijk, zie ik ook al heel veel gerechten waarvan ik de ingrediënten gewoon allemaal al in huis heb. Zeker na de vertaling… Vooral bij de recepten van het hoofdstuk dat over Ketjap gaat, slaak ik een zucht van verlichting. Fijn!

Ik ben toch eerst even naar de supermarkt gegaan om wat minder bekende ingrediënten in te slaan. Ik wil een echte Indonesische rijsttafel produceren binnenkort, dus heb ik wel wat variatie van gerechten nodig. Gelukkig hebben heel veel supermarkten tegenwoordig de belangrijkste Aziatische kruiden en specerijen in hun assortiment. En wat specifieke dingetjes heb ik nog bij de toko gehaald.

Boegoe Bakoes 4Enkele gerechten heb ik nu al uitgeprobeerd en dit ging eigenlijk erg goed. Het ene gerecht is wat makkelijker dan de ander en ook viel niet altijd alles in de smaak bij het hele gezin. Maar dat is logisch.

Voor mij zijn veel van de gerechten onbekend, maar voor mijn kinderen van 6 jaar, 8 jaar en 10 jaar is bijna alles onbekend. Sate met pindasaus is hen welbekend, maar daar houdt het ongeveer wel bij op. Ik heb nu wel veel beter door welke kruiden welke typische smaak oplevert waardoor ik nu van tevoren al veel beter kan inschatten of het in de smaak gaat vallen. De laatste tijd kwamen er dus bijna geen klachten meer in dit huishouden als ik weer uit dit boek aan het koken was.

Binnenkort ga ik dan echt mijn best doen om een uitgebreide rijsttafel op tafel te toveren. Ik heb er in ieder geval al zin in en krijg vooral al zin om het te eten als ik op zoek ga naar recepten die ik hiervoor wil inzetten.

Boekoes Bagoes – Harold Pereira, Mirjam van der Rijst & Eveline Stoel
Kookboek, paperback, 244 pagina’s, Terra
Bestel dit boek hier >>>>

About Saray

saray@hupemail.nl'
Met mijn man en onze drie dochters, huisdieren en veel boeken, woon ik in West-Friesland. Ik ben actief in de gemeente waar ik woon, werk fulltime, kook en tuinier graag en ben bovenal moeder.

Check Also

Elke dag lekker koken [kookboek – 101 recepten]

Elke dag lekker koken….. ja dat willen we allemaal wel. Maar hoe doe je dat …