De avonturen van koning Arthur – Geronimo Stilton [recensie]

cover koning arthurAls Geronimo een eeuwenoud manuscript vindt dat is geschreven door zijn verre voorouder Stiltonius, besluit hij ons mee te nemen naar de tijd van koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel. Moed, eer en hoffelijkheid zijn de sleutelwoorden in dit verhaal dat het hele leven van Arthur beslaat. Zijn leertijd als ridder, zijn kroning, zijn ontmoeting met Guinevere: het leven van Arthur is één lang avontuur, boordevol uitdagingen, duels en listen die worden bedacht door de heks Morgana en door sir Mordred, die er op uit is om Arthur van de troon te stoten en zelf koning te worden. Maar de allergrootste uitdaging voor de Ridders van de Ronde Tafel is de zoektocht naar de Heilige Graal, die vrede, voorspoed en harmonie in het koninkrijk moet brengen.

Recensie
Dit boek van Geronimo Stilton, De avonturen van koning Arthur, stond al langere tijd op mijn verlanglijstje. Ik vind de verhalen over koning Arthur en de aanverwante Keltische ridderverhalen interessant en dit lijkt mij een mooie uitgave om kinderen bekend te maken met deze mooie verhalen.

IMG_4447

Geronimo heeft hervertellingen geschreven van diverse bekende klassieke verhalen uit de wereldliteratuur, zoals Onder moeders vleugels, De drie muisketiers en De avonturen van Robinson Crusoe, om er maar een paar te noemen. Ik vind het goede boeken om je kinderen op een aantrekkelijke manier kennis te laten maken met die klassiekers en er staan er dan ook verschillende in de boekenkast van onze jongste dochter van 9.

IMG_4442
Deze uitgave van De avonturen van koning Arthur neemt de lezer in vogelvlucht mee in het klassieke verhaal van koning Arthur: van de affaire tussen zijn ouders koning Uther Pendragon en Igraine, de voorspelling van de tovenaar en ziener Merlijn en zijn jeugd bij Sir Hector en diens zoon Kay tot het moment waarop Arthur koning van een Verenigd Engeland wordt en wat er daarna allemaal gebeurt. Arthur gaat wonen op kasteel Camelot, krijgt het zwaard Excalibur en trouwt met vrouwe Guinevere (de mooiste naam die ik ken). In het kasteel staat de ronde tafel met plaats voor 12 ridders, zoals Parsifal, Pellinore, Hector en Lancelot. Ze doen allemaal mee in dit boek. Evenals Morgana, de stiefzus van Arthur en zijn zoon Mordred.

IMG_4456
Ik vind het een bijzonder mooi verhaal. En of het nu echt is, of dat het een legende is, deels of gedeeltelijk op waarheid berust, het maakt mij niet uit. Het is een mooi verhaal over stoere ridders, romantische affaires en politieke spelletjes. Natuurlijk is de ene versie mooier en bijzonderder dan de andere, maar ik vind De avonturen van koning Arthur door Geronimo Stilton voor kinderen een zeer geslaagde versie. Hopelijk blijft er ergens iets hangen om later, als ze groter zijn, meer te lezen over koning Arthur en zijn ridders.

De avonturen van koning Arthur is een typisch ‘Geronimo’-boek: de personen zijn muizen, het boek is geschreven in het vertrouwde woordgebruik (knagers, muizinnen, etc) en de bekende lay-out wordt ook in dit boek gebruikt. Veel illustraties en afwijkende typografie. Aan deze aparte letters wordt veel aandacht besteed en ik vind ze er leuk uitzien.

IMG_4458

Dit is een voorbeeld. Enerzijds leest het misschien soms wat onrustig, aan de andere kant houdt het je als lezer bij de les. Op een gegeven moment ben je er zo aan gewend, dat het ook niet meer opvalt. De illustraties zijn kleurrijk en spreken aan.

IMG_4448
Achterin het boek staan, zoals gewoonlijk, diverse weetjes en spelletjes over het leven van een ridder of jonkvrouw.

IMG_4449
Wat ik erg leuk vond, is dat mijn jongste dochter eerst zei ‘hmmm, ik vind Geronimo niet zo leuk meer’, om vervolgens toen ik De avonturen van koning Arthur vol enthousiasme zat te lezen opeens zeer geïnteresseerd te zijn en mij toe te vertrouwen dat het boek haar toch ook wel erg leuk lijkt. Hier kan je vast een paar bladzijden lezen!

IMG_4459
Nog twee laatste opmerkingen over De avonturen van koning Arthur. Een belangrijke gebeurtenis is het moment waarop blijkt dat Arthur de rechtmatige koning van Engeland is. Geronimo heeft dit verhaal ook uitgebreid verteld in ‘Het zwaard in de steen’. De moeite waard als je ‘De avonturen van koning Arthur’ ook een leuk boek vindt.

En de mooiste versie die ik ken van de Arthur-verhalen zijn de vier delen die Mary Stewart hierover heeft geschreven. Helaas niet meer nieuw verkrijgbaar in Nederland (en het vierde deel is ook nooit in het Nederlands vertaald), maar gelukkig nog wel in het Engels. Prachtige verhalen! De avonturen van koning Arthur is een mooie opwarmer.

IMG_4450
Tja, zo gek is het misschien niet dat ik deze verhalen mooi vind …

De avonturen van koning Arthur – Geronimo Stilton
Kinderboek, hardcover, 319 pagina’s, De Wakkere Muis
Bestel dit boek hier >>>>

Door op onderstaande link te klikken, kun je Het zwaard in de steen bekijken / bestellen:

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Het oneindige verhaal

Er is een werkelijk schitterende nieuwe uitgave van de klassieker Het oneindige verhaal. Zelf heb …

Share
Share