De heersers van Kir – Deel 1 van De Kronieken van de Zeven Eilanden

coverRaben is een jonge Lezer: wanneer hij een voorwerp oppakt en zich openstelt, leert hij alles over de geschiedenis ervan. In het rijk van de Zeven Eilanden moeten Lezers heer Glendahl, heerser van Kir, en zijn eerzuchtige raadsheer Himmondar, helpen bij de zoektocht naar de Oude Artefacten die vol oeroude magie zouden zitten. Om niet opgepakt te worden leert Raben hoe hij zijn gave verborgen kan houden. Dit komt goed van pas wanneer hij de oudste zoon van heer Glendahl moet begeleiden op zijn reis naar het eiland Ing’maril. Als hun schip wordt overvallen door piraten wordt Raben meegesleurd in allerlei intriges. Gelukkig kan hij rekenen op de steun en magie van de jonge pirate en Elementaliste Calli, die wind en regen kan beheersen.

Recensie
De heersers van Kir is het eerste deel van de trilogie De Kronieken van de Zeven Eilanden geschreven door Mariëtte Aerts. Leuk, fantasy door een Nederlandse auteur.

IMG_3876
De inhoudsopgave van De heersers van Kir is al veelbelovend. Ik zie allemaal bijzondere namen waarvan ik vermoed dat het plaatsnamen zijn, gevolgd door verschillende dagen en maanden. De dagen en maanden komen beslist niet overeen met die ons bekend zijn, gelukkig wordt, de inhoudsopgave direct gevolgd door toelichtende lijstjes met de namen van de eilanden, de dagen en maanden en de belangrijkste personen. En er zijn ook nog wat belangrijke geesten! Om helemaal goed voorbereid te beginnen met lezen, staat voorin nog een landkaart van het gebied waar het boek zich afspeelt.

IMG_3870
De Kronieken van de Zeven Eilanden, is een heel ander soort fantasy dan de boeken van Rick Riordan zoals De avonturen van de familie Kane en Percy Jackson, die zich deels in onze wereld afspelen en deels in een onzichtbare wereld binnen/naast/boven de onze. De heersers van Kir speelt zich echt in een heel eigen wereld af.

IMG_3879
Ik hou daar wel van, boeken die een volledig eigen en haast magische wereld scheppen die tot in de finesses klopt. Ik ben het ook tegengekomen in de trilogie De Tempels van de Spiegels. Deze laatste vind ik echter vooral ook een serie voor meisjes van een jaar of 13, de Kronieken van de Zeven Eilanden is ook uitermate geschikt voor volwassen lezers, jongens en meisjes. (Graag verwijs ik ook nog even naar de boeken van Robin Hobb die in een aantal fascinerende trilogieën een heel bijzondere wereld heeft geschapen.)

IMG_3881
Soms heb je van die boeken waarbij je al heel snel duidelijk hebt of het je aanspreekt of niet. Al na een paar bladzijden was ik volledig meegezogen in De heersers van Kir en wist ik dat het echt een boek voor mij is. Zo’n verhaal dat je leest als het buiten guur en koud is, met iets warms te drinken en wat lekkers erbij.

IMG_3878

De heersers van Kir leest prettig en snel. De letters zijn relatief klein, maar de regelafstand is ruim genoeg om goed leesbaar te blijven. Ondanks alle vreemde namen en de veelheid aan personen is het verhaal goed te volgen. Zeker dankzij de lijstjes op de eerste bladzijden.

IMG_3877

Het boek is spannend en ik had, hoe verder ik vorderde, er steeds meer moeite mee het aan de kant te leggen om me aan mijn dagelijkse beslommeringen over te geven.
Mijn advies: geef je over aan de wereld van Raben en leef mee met al zijn avonturen.

De heersers van Kir – Mariëtte Aerts
Jeugdboek, fantasy, paperback, 400 pagina’s, Uitgeverij De Vier Windstreken
Bestel dit boek hier >>>>

Het tweede deel is inmiddels ook verschenen:

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De man die met poppen speelde

De man die met poppen speelde. Wanneer een thriller zo’n titel heeft, geeft me dat …