The Silence of the Lambs

silence-of-the-lambs-trotse-moeders-netflix-hannibalEen seriemoordenaar, die graag (delen van) zijn slachtoffers opeet en die een FBI agente helpt om een andere seriemoordenaar te vangen, in ruil voor persoonlijke informatie over haar leven…. Hoe bizar klinkt dat? Toch is dat in het kort waar de succesvolle film The Silence of the Lambs over gaat.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Harris. Ik heb, toen ik in Zwitserland woonde, heb het boek “Roter Drache” (eerst verfilmd als Manhunter, later nog een keer als Red Dragon) enorm intrigerend. Het gaat vooraf aan het verhaal van “Das Schweigen der Lämmer”, wat ik ook met plezier heb gelezen.

En daar heb je meteen de verwondering: waarom vinden zoveel mensen, net als ik, het zo boeiend om boeken en films over gruwelijke moordenaars te zien en te lezen?

Voor mij is het denk ik dat ik me niet kan voorstellen hoe deze mensen (zoals Dexter) in elkaar zitten, hoe ze bij zichzelf kunnen verantwoorden wat ze doen, waardoor ze gedreven worden. En natuurlijk is het beangstigend. Het staat zo ver van me af, en toch is het zo reëel, dat het intrigerend is om naar te kijken. The Silence of the Lambs is bijvoorbeeld niet helemaal verzonnen. Thomas Harris heeft gebruik gemaakt van een aantal gegevens over (serie)moorden en deze gecombineerd. Brrr…. het idee alleen al….

silence-of-the-lambs-netflix-trotse-moeders-hannibal-2

In The Silence of the Lambs is er een seriemoordenaar (“Buffalo Bill”) die meisjes ontvoert en gevangen houdt, tot hij van hem kan nemen wat hij nodig denkt te hebben voor zijn “transformatie” (ik probeer niet te veel informatie weg te geven, voor het geval je de film nog niet gezien hebt). Een onervaren agente (Clarice Starling, prachtig gespeeld door Jodie Foster, die hiervoor een Oscar kreeg) wordt ingezet om in de zwaar beveiligde gevangenis / psychiatrische instelling in Baltimore met de seriemoordenaar Hannibal Lecter te praten.

Hannibal Lecter (glansrol voor Anthony Hopkins die hiermee ook een Oscar won) geeft steeds stukjes informatie in ruil voor informatie van Clarice. En dit proces is erg boeiend om te zien. Daarnaast is er natuurlijk de zoektocht naar Buffalo Bill, die een senatorendochter gevangen houdt en de manier waarop Hannibal weet te ontsnappen die de film als geheel erg spannend maken.

silence-of-the-lambs-netflix-trotse-moeders-hannibal-3De film The Silence of the Lambs is in 1991 uitgekomen en echt een klassieker te noemen. Hij won 5 Academy Awards (Oscars) in 1992, onder andere voor beste film. Anthony Hopkins is in de films Hannibal uit 2001 en Red Dragon (een remake van Manhunter) opnieuw in de huid gekropen van “Hannibal the Cannibal”. In 2007 is de film Hannibal Rising gemaakt.

The Silence of the Lambs is een film die ik meerdere malen gezien heb, destijds, begin jaren ’90, toen hij net uit was, maar ook in de voorbije jaren.

Voor mij prettig dat hij nu ook op Netflix staat, dan hoef ik niet te wachten tot hij weer eens uitgezonden wordt, maar kan ik hem gewoon bekijken wanneer ik er zin in heb. Zoals nu, omdat er op Netflix een serie is gestart genaamd Hannibal, die ook gebaseerd is op het karakter Hannibal Lecter en op FBI-agent / profiler Will Graham (uit De rode draak).

Meer over deze nieuwe Netflix serie lees je hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Hotel Transsylvanië Op Zijn Kop – nieuwe film – nieuwe trailer

Het lijkt er op dat het het laatste hoofdstuk van de Hotel Transsylvanië-filmreeks gaat worden: HOTEL TRANSSYLVANIË …