Tekenen met takken en andere knutsels met natuurvondsten

IMG_5289Wat ga je doen met al die blaadjes, eikels, takjes, steentjes en kastanjes die je mee naar huis hebt genomen? Knutselen natuurlijk! Dit knutselboek geeft per seizoen creatieve tips om van je natuurvondsten de mooiste kunstwerken te maken.

Knutselen met natuurlijke materialen prikkelt de fantasie en stimuleert jonge kinderen om naar buiten te gaan. Zo wordt elke vrije middag een feestje – of het nu mooi weer is of niet.

Om gelijk met de deur in huis te vallen: ik val in de categorie moeders die niet heel graag gaat knutselen met de kinderen. Ik besteed dit graag uit aan oma, onze gastouder of moeders van vriendjes die dit wel graag doen.

IMG_5290

Ik zie ze altijd graag knutselen en etaleer hun knutsels altijd braaf. Ik heb alleen niet echt het geduld om gezellig hier met ze mee aan de slag te gaan en daarna al die troep op te ruimen. Ik doe dan liever een spelletje met ze of spoor ze aan om zelf te knutselen.

Screenshot 2015-08-06 at 22.21.15Ik zou dit boek dus nooit voor mijzelf kopen. Wel voor onze gastouder! Zij is een 50+ dame die vroeger kleuterjuf was en nu bij ons thuis de kinderen opvangt als wij moeten werken. Naast dat ze bij ons ’s middags regelmatig aan de slag is, werkt ze tevens twee ochtenden in de week als peuterspeelzaalleidster. En zij knutselt er driftig op los met kinderen, jong en oud. Om dit boek dus een eerlijke kans te geven, gaan we allebei met het boek aan de slag.

Recensie
Als wij dit knutselboek binnen krijgen, dan zijn de kinderen gelijk enthousiast. Vooral mijn middelste dochter van 8 jaar wil gelijk aan de slag. Een vriendin van haar speelt net die vrijdagmiddag bij ons en ze rukken het boek uit mijn hand en gaan driftig bladeren. “Oh, het is een boek voor mama. Niet voor ons…” zegt ze teleurgesteld nadat ze klaar is met bladeren.

IMG_5291

Ik ben het met haar eens dat ik eerst ook de indruk kreeg dat het een knutselboek voor kinderen is. Zo’n eentje waarmee ze zelf aan de slag kunnen. Voor de duidelijkheid: het is wel degelijk een boek met tips om met de kinderen te knutselen. Maar het is inderdaad geschreven voor volwassenen om het vervolgens aan de kinderen uit te leggen.

Screenshot 2015-08-06 at 22.19.39 Screenshot 2015-08-06 at 22.19.16

Het boek heeft allerlei knutseltips, maar ook heel veel informatie. Pedagogische informatie en natuurweetjes. Deze informatie vindt onze gastouder geweldig! Heel leerzaam en behulpzaam voor ouders. Ik ervaar het als ruis en blader snel door naar de knutseltips. Screenshot 2015-08-06 at 22.20.37

De knutseltips zijn bedoeld voor verschillende materialen, denk aan takken, stenen, vruchten, bloemen, bladeren, water en zand. Ondanks dat het boek vooral uitgaat van jongere kinderen, zijn vrijwel alle knutseltips ook heel erg leuk voor de bovenbouw van de lagere school.

Mijn dochter en haar vriendin gingen gelijk aan de slag. Ik bladerde snel door alle teksten uitleg om iets uit te kiezen van de knutseltips zelf. En de meiden kozen voor de stenen lieveheersbeestjes te maken. Eerst met z’n allen naar buiten om in de tuin – we hebben een plek waar kiezelstenen liggen – geschikte stenen uit te zoeken en daarna verven maar. knutselen-takken-knnv-copyright-trotse-moedersEn dit konden ze uiteindelijk prima zonder mijn hulp. Kinderen blij, mama blij.

Onze gastouder ging aan de slag met mijn jongste dochter van 6 jaar. Zij gingen samen op pad en allerlei dingen buiten verzamelen en hier een soort collage van maken door ze te lijmen op en groot vel. En dit is wat mij betreft het allerleukste van dit boek.

Omdat het uit gaat van natuurlijke materialen die gebruikt worden voor de knutsels, gaan de kinderen weer lekker naar buiten. Ze kijken ook daardoor anders naar die stenen, takjes en bloemen. Mijn gastouder en ik waarderen allebei andere dingen van dit boek, maar we zijn het er roerend over eens dat het goud waard is dat ze weer iets hebben waarmee ze lekker buiten bezig zijn en de natuur meer waarderen.

PS. Er zitten echt prachtige illustraties en foto’s in het boek. Moest dat toch nog even kwijt!

Tekenen met takken – Saskia Koper & Barbara Rijpkema
Bekijk op bol.comKnutselboek, paperback, 160 pagina’s, KNNV Uitgeverij
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Saray

saray@hupemail.nl'
Met mijn man en onze drie dochters, huisdieren en veel boeken, woon ik in West-Friesland. Ik ben actief in de gemeente waar ik woon, werk fulltime, kook en tuinier graag en ben bovenal moeder.

Check Also

Muurtje verven? Doe het zelf!

De mooiste verf voor jouw muren Een muurtje verven? Doe het zelf! Een muur verven …

Share
Share