Het Boek der Zielen – High crime from the Lowlands

het-boek-der-zielen-cover-trotse-moedersTien jaar lang wordt er in Edinburgh elk jaar rond Kerstmis een naakte, schoongewassen jonge vrouw met overgesneden keel gevonden. Het laatste slachtoffer, Kirsty Summers, is de verloofde van Inspecteur Tony McLean. Maar de Kerstkiller begaat een blunder, en McLean kan zijn onderzoek naar de brutale reeks moorden stopzetten.

We zijn twaalf jaar later. Een medegevangene heeft net de Kerstkiller koud gemaakt. Maar de feestperiode brengt een nieuw lijk. Van een jonge vrouw: naakt, schoongewassen en met een overgesneden keel.

Is dit een copycat moordenaar? Of zat al die tijd de verkeerde man achter de tralies? Of is de verklaring nog beangstigender? McLean moet de pijnlijkste episode in zijn leven overdoen en ontdekken wat hij over het hoofd gezien heeft vooraleer de moordenaar opnieuw toeslaat…

Recensie
Het eerste boek van James Oswald heb ik een tijd geleden gelezen. In dit boek, wat prima los te lezen is van het eerste, spelen dezelfde mensen op het politiebureau een rol, hoewel er ook nieuwe namen bij komen. Anders dan in het eerste deel, was het niet zo lastig om de namen te plaatsen, zodat dit boek een stuk meer ontspannen te lezen was, zonder terug te hoeven bladeren. Prettig!

boek-der-zielen-lowlands-oswald-recensie-copyright-trotse-moeders-1

Zelf vind ik het wel fijn dat ik ook het andere boek gelezen heb, daardoor “ken” je een aantal personages al en verdiepen deze karakters zich binnen de achtergrond die je al hebt. Maar het verhaal van dit boek staat op zichzelf: het bureau waar McLean werkt staat weer onder grote druk door een aantal zaken die door elkaar lopen, waaronder mysterieuze branden en de zoektocht naar de bron van een drugsbende.

De grootste zorg is echter de ontdekking van het lichaam van een vrouw die op dezelfde manier vermoord lijkt als de slachtoffers van “De Kerstkiller”, een seriemoordenaar die ook de verloofde van McLean heeft vermoord, maar die kort voor de vondst van dit nieuwe slachtoffer zelf om het leven is gebracht in de gevangenis.

boek-der-zielen-lowlands-oswald-recensie-copyright-trotse-moeders-2

Uiteraard zijn er verschillende opties: de ‘Kerstkiller’ was destijds niet de dader, er is een copycat al dan niet getriggerd door een boek over de moorden van toen, wat een bestseller is geworden. McLean is er uiteraard ook persoonlijk bij betrokken omdat hij degene was die de moordenaar van zijn verloofde als bij toeval gevangen wist te nemen.

Een spannend verhaal waarvan je graag wilt weten hoe het zit, en wat dat geheimzinnige ‘Boek der Zielen‘ er al dan niet mee te maken kan hebben. Maar ook de moeite waard om te lezen omdat het voor mijn gevoel een reëel beeld geeft van het werk op een politiebureau.

boek-der-zielen-lowlands-oswald-recensie-copyright-trotse-moeders-3

De hiërarchie, de soms zinloze activiteiten in de hoop nuttige informatie tegen te komen, de gelukstreffers, de dagen zonder dat er vorderingen zijn, de manier waarop agenten al dan niet opgaan in een zaak, het wordt erg goed beschreven en onderscheidt zich daarmee van thrillers waarin de ene actie tot de andere leidt en waarin een zaak vlotjes richting een ontknoping gaat. Kortom: de moeite waard om mee te nemen in de vakantiekoffer!

Het Boek der Zielen – James Oswald
Bekijk op bol.comHigh crime from the Lowlands
Paperback, thriller, 368 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

9789401420464Lees hier de recensie van een ander boek van James Oswald >>>>

Natuurlijke oorzaken – James Oswald
Bekijk op bol.comHigh crime from the Lowlands
Paperback, thriller, 392 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

De weg naar huis – Sebastian Fitzek

Een verontrustend telefoongesprek, een sterfdatum in bloed, en nog twee uur tot die dag aanbreekt… …

Share
Share