Kumihimo: vlechten met meerdere draden, patronen en uitleg [recensie]

coverKumihimo is een Japanse vlechttechniek met eindeloos veel mogelijkheden. Met behulp van een Kumihimo-disk en duidelijke schema’s in het boek Kumihimo, kun je heel veel verschillende armbandjes en accessoires maken.

Recensie
Kumihimo is al een zeer oude techniek van vlechten uit Japan en bestaat al meer dan 1.000 jaar. Kumi is Japans voor vlechten en himo betekent koord. Dat is precies wat je doet met kumihimo, koorden vlechten (al moet ik eerlijk bekennen dat ik zelf het aanvankelijk knopen noemde). FullSizeRender (3)

Maar het is niet simpel vlechten met drie of vier draadjes, nee, met kumihimo kan je tot meer dan 30 draden vlechten.

Je hebt niet veel nodig voor kumihimo: een kumihimo-schijf en katoen. Maar je kan ook satijnen banden of bijvoorbeeld leren veters gebruiken.

IMG_1604En wat doe je dan met die koorden? Nou je maakt er armbandjes van, of een sleutelhanger, een haarband of ceintuur, of een keycord … Onze katten vinden de kleine (mislukte) koordjes ook erg leuk speelgoed. En met de koorden kan je ook poppetjes en diertjes maken, zoals je dat ook met gepunnikte koorden kunt.

In Kumihimo staan 25 projecten, vooral veel verschillende armbandjes, maar ook bijvoorbeeld oorbellen, sleutelhangers en fotolijstjes. Het eerste deel van het boek bestaat uit mooie foto’s van de armbandjes en accessoires die je kunt maken, daarna volgt een deel met kumihimo-technieken en het boek eindigt met werkbeschrijvingen van de verschillende projecten.

 IMG_1602 IMG_1607
Het tweede gedeelte met technieken vind ik een goede toevoeging. Niet alleen verwijzen de werkbeschrijvingen steeds naar één of meer van de technieken, die je steeds weer nodig hebt, maar je kan met deze kennis ook eenvoudig overstappen naar projecten die je op internet tegenkomt of vanuit je eigen creativiteit of fantasie gaan vlechten. KumiIMG_1606himo is een mooi boek voor beginners, op het wereldwijde web zijn nog heel veel uitdagingen te vinden!

De werkbeschrijvingen zijn heel duidelijk: een kleine foto van het project, een beschrijving van wat je nodig hebt (hoeveel kleuren en hoe lang moeten je draden zijn) en vervolgens een uitleg van hoe je moet gaan vlechten.

Naast de ronde kumihimo-schijf, heb je ook vierkante of rechthoekige schijven. In Kumihimo staat een enkel project met de vierkante schrijf, in het deel technieken wordt beschreven hoe je deze zelf kunt maken.

FullSizeRender (1) FullSizeRender (2)

Mijn oudste dochter van dertien heeft zich vol overgave op Kumihimo gestort. Het boek is in de praktijk ook echt heel duidelijk. kumihimoZe komt zo af en toe wel bij me om te checken of ze het goed doet, maar uiteindelijk blijkt ze er zelf prima uit te komen en mij niet nodig te hebben. Ze is dus nu mijn bakken met garen aan het plunderen, sloopt oude armbandjes (van zichzelf) om zo aan bedeltjes te komen en begint internet af te speuren naar uiteinden voor armbandjes. Gelukkig had ik al wel kumihimo-schijven in huis …

Kortom, Kumihimo is bij ons thuis een echte aanwinst!

Kumihimo – Lindsey Tricot
Bekijk op bol.comCreatief, paperback, 64 pagina’s, Kosmos Uitgevers
Bestel dit boek hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Wie wint een groot Peppa pakket met onze winactie?

We hadden een leuke winactie waarbij we vroegen om creatieve bijdragen die te maken hadden …