Delfts Blauw – Een vaas voor de prinses

cover-delfts-blauw-trotse-moedersLin komt met een groot schip uit het verre China. Hij gaat op bezoek bij zijn vriend Titus, die met zijn vrolijke muizenfamilie op de zolder van een meesterpottenbotter woont. Trots laten de muizen zien wat hun meester maakt: het mooiste Delfts Blauw! Zelfs de prinses van Oranje heeft een vaas besteld. Maar dan gebeurt er iets verschrikkelijks… Gelukkig weet Lin raad!

Recensie
Delfts Blauw – Een vaas voor de prinses is onderdeel van een serie kinderkunstboeken die het Gemeentemuseum Den Haag uitgeeft in samenwerking met Uitgeverij Leopold.

IMG_5359Ik ken de andere delen (nog niet), maar vind dit een bijzonder geslaagd exemplaar. Ik heb vroeger, toen mijn dochters klein waren, vaak boeken van Ingrid en Dieter Schubert voorgelezen. Ik hou erg van de illustraties in hun prentenboeken. Dit is een mooi voorbeeld, maar mijn favorieten blijven toch echt ‘Platvoetje’ en de beer en de egel van onder andere ‘Een gat in mijn emmer’.

Ook in Een vaas voor de prinses is er weer veel oog voor detail. Het zijn in deze boeken vaak de kleine dingen die het doen. Een variant op een bekend schilderij, een gezichtsuitdrukking van een muis, een dreigende schaduw van een kat op de muur …

IMG_5360

Het verhaal is ook gewoon goed. Het klopt, het is af, het is geloofwaardig (voor zover dat kan met pratende dieren natuurlijk) en het is nog historisch getint ook: muisje Lin komt als verstekeling op een VOC-schip naar Delft en zorgt daar voor een ontmoeting tussen Delfts blauw en Chinees porselein. Los daarvan is Een vaas voor de prinses een leuk verhaal om keer op keer samen met je peuter of kleuter te lezen en te herontdekken.

IMG_5362
Wat ik ten slotte erg kan waarderen, is dat er ook aandacht is besteed aan de binnenkant van de omslag. Hier zijn niet gewoon maar wat afbeeldingen uit het boek voor gebruikt, nee, ook deze zijn speciaal geïllustreerd. Waarbij de voor- en achterkant ook nog eens verschillen!

IMG_5358
Als je wat oudere kinderen hebt en/of het -net als ik- leuk vindt om verhalen (voor) te lezen die geïnspireerd zijn door kunst, dan zijn Het grote Rijksmuseum voorleesboek en Het meisje met de parel echte aanraders.

Delfts Blauw – Een vaas voor de prinses – Ingrid & Dieter Schubert
Bekijk op bol.comPrentenboek, hardcover, 32 pagina’s, Uitgeverij Leopold
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_5363

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share