Borstvoeding geven bij (extreme) warmte

Screenshot 2015-07-01 at 09.59.15Toen mijn kinderen borstvoeding kregen, was het advies om ze bij warm weer extra water te geven. Mijn oudste wilde geen flesje en weigerde (dus) water. Nu is het zo dat in de meeste gevallen de samenstelling van de borstvoeding zich aanpast aan de behoefte van je kind en ook bij warme zomerdagen bleek mijn oudste geen uitdrogingsverschijnselen te krijgen.

Op de website borstvoeding.com staan de meest recente inzichten over borstvoeding. En daar staat dat je niet moet bijvoeden met water. Ik citeer:

Baby’s doen het prima op uitsluitend borstvoeding gedurende de eerste zes maanden. Bijvoeding is niet nodig we raden het zelfs af. De twijfels komen desondanks als het een warme zomer is of als er sprake is van vakantieplannen naar een land met tropisch of subtropisch klimaat. Wij krijgen regelmatig de vraag hoeveel extra water er moet worden bijgegeven opdat de baby niet uitdroogt. In dit artikel leggen we uit hoe je uitdroging kunt voorkomen en dat extra water bijgeven bij borstvoeding niet nodig en zelfs onverstandig is.

bvcomlogo-new-promoIk kan me voorstellen dat je er als Trotse Moeder nerveus van wordt. Overal om je heen hoor je dat je voldoende moet drinken, en dan zal dat voor je kwetsbare kleintje toch zeker ook gelden? Gelukkig staan op borstvoeding.com ook tips:

Op een warme dag blijf je je kindje borstvoeding geven op verzoek. Extra water bijgeven is niet nodig. Je baby zal meer gaan drinken, dat is logisch en goed, maar de warmte en de verhoogde productie vragen ook meer energie van jou. Omdat wij, tenminste de meeste van ons, met dit warme weer, de neiging hebben om minder te eten, kan je makkelijk slap worden. Een paar tips voor jou!

  • Drink extra: water, vruchtensap, lauwe thee, bouillon of soep, alcoholvrij bier, sportdrank.

  • Drink vaak kleine slokjes, en drink bijvoorkeur altijd als je voedt, dat is een moment dat je toch even zit.

  • Drink niet speciaal meer frisdrank; daar zit veel suiker in, en daar word je makkelijk moe van.

  • Eet extra fruit.

  • Drink zoveel, of zoveel extra, dat je regelmatig lichtgele plas plast.

  • Maak in plaats van het warm eten een grote gemengde salade met rauwe groenten en fruit.

  • Als je moedermelk in de vriezer hebt, kan je je baby natuurlijk een halve of hele voeding erbij geven, naast de live borstvoedingen.

  • Blijf een beetje in de schaduw, in koele ruimtes of onder de bomen.

  • Smeer je borsten goed in en bescherm ze tegen de zon. Je tepels niet insmeren, zonnebrandcrème bevat geurstoffen en mogelijk andere stoffen die niet goed kunnen zijn voor je baby.

  • Neem een paar extra borstcompressen mee als je op pad gaat.

Screenshot 2015-07-01 at 09.42.37Blijf uiteraard alert op hoe je baby het doet. Plast hij/zij te weinig, wordt hij/zij lusteloos of is er een ander signaal waardoor je het niet helemaal vertrouwd, neem dan contact op met de huisarts of lactatiekundige. Wacht niet te lang, uitdroging kan bij zo’n klein lijfje snel gaan!

Wanneer je kindje diarree heeft, wat ook vaak voorkomt bij warm zomerweer, zorg dan dat je contact opneemt voor je je zorgen maakt, zodat je op tijd weer wat je moet doen en wanneer je in moet grijpen.

Ondanks bovenstaande tekst is het uiteraard belangrijk om te blijven genieten. Let er op dat je kindje het niet te warm krijgt, zo’n klein lichaampje kan extreme temperaturen niet goed verwerken. En zorg ook goed voor jezelf. Last but not least: vertrouw op je moederinstinct!

[Geciteerde informatie en afbeeldingen zijn afkomstig van borstvoeding.com]
Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Bevroren dromen [recensie]

David is een stille jongen met een voorliefde voor sneeuwkristallen. In zijn jeugd droomt hij …

Share
Share