Hoe praat je met je kind over de dood?

Er zijn allerlei onderwerpen waar je het liefste zo lang mogelijk mee wilt wachten om ze aan je kind uit te leggen. De dood is er daar één van. Toch kunnen kinderen daar ineens mee te maken krijgen.

Verdrietig kindDit kan zijn door het overlijden van iemand die dichtbij ze staat, bijvoorbeeld opa of oma. Of mogelijk door het overlijden van een huisdier. Je wilt ze er graag tegen beschermen maar het open en eerlijk bespreken kan een kind helpen het te begrijpen en te verwerken. Hoe ga je hiermee om?

Maak er geen taboe van
Voor kinderen is het moeilijk te begrijpen dat iemand er zomaar niet meer is. Zeker als er niet over wordt gepraat kan een kind angstig en onzeker worden. Kinderen voelen toch dat er iets aan de hand is en merken dat volwassenen in hun omgeving verdrietig zijn. Stop het niet weg, maar probeer er met ze over te praten.

Simpele uitleg
Hoe je kinderen uitlegt wat er aan de hand is, is afhankelijk van de leeftijd. Vanaf een jaar of vier beginnen kinderen er mee bezig te zijn, hoewel ze het concept van de dood nog niet helemaal bevatten. Ze kunnen het definitieve van dood zijn nog niet begrijpen. Ga er kort op in en maak er geen lang en serieus gesprek van. Probeer woorden als inslapen te vermijden, anders kan een kind bang worden dat het na het slapen nooit meer wakker zal worden. Of andersom, dat de overledene aan het slapen is en weer terug kan komen.

Vanaf een jaar of 7 bevatten kinderen redelijk wat het betekent als iemand overlijdt. Praat er met je kind over, anders kan het bang zijn dat er niet over gepraat mag worden.

Vind je het moeilijk zelf een goede uitleg te geven of om het te bespreken? Dan kan het voorlezen van een boek een goede manier zijn. Er zijn allerlei boeken op de markt die hiervoor geschikt zijn. Een mooi overzicht van geschikte boeken kun je vinden op de website ‘In de wolken’.

Afscheid
Naast het erover praten kan een afscheidsritueel helpen met de rouwverwerking. Denk aan het opsteken van een kaarsje of het maken van een tekening. Ook is het schrijven van een briefje en deze oplaten aan een ballon een mooie manier.

Schoolprojecten
Tevens wordt er vanuit scholen aandacht besteed aan het onderwerp doodgaan en rouwen. Zo is er een onderwijsproject dat basisschoolklassen leert over rouw aan de hand van olifantengedrag. Leerlingen krijgen in de dierentuin een documentaire te zien over hoe olifanten rouwen als er een soortgenoot overlijdt. Vervolgens kunnen ze aan een olifantenexpert bij het buitenverblijf alle vragen stellen die ze hebben. Ze praten er zo op een makkelijke manier over en merken dat leeftijdsgenootjes ook ervaringen hebben met rouw. Het project is ontstaan vanuit de vereniging van uitvaartverzekeraar Yarden. Naast het bieden van uitvaartverzekeringen investeert Yarden ook in bijeenkomsten en projecten rondom verliesverwerking.

[Bron foto: Flickr: Donnie Ray Jones]
Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Mijn jaar na jou

Als je zou kunnen sterven van schuldgevoel, dan zou ik dood zijn. Zoals ook eigenlijk …

Share
Share