Mr Bridge

mr-bridge-cover-trotse-moedersWalter Bridge is een succesvol advocaat in een buitenwijk van Kansas City, echtgenoot van India en vader van drie kinderen. Zijn liefde voor zijn gezin uit hij met behulp van geld: voor Kerst koopt hij aandelen voor zijn familie, die hij vervolgens zelf beheert. Hoewel hij weet dat zijn vrouw graag van hem zou horen wat hij voor haar voelt en hij dat ook wil zeggen, lukt hem dat niet. Hij lijdt onder zijn eigen vooringenomenheid, twijfels over zichzelf en zijn troosteloze bestaan.

In Mr Bridge schetst Evan S. Connell een satirisch en poëtisch beeld van een man die niet kan ontsnappen aan zijn tekortkomingen en van een echtpaar dat samen oud wordt, maar niet in staat is om aansluiting bij elkaar te vinden.

Recensie
Mr. Bridge is in 1969 geschreven door Evan S. Connell die 10 jaar eerder het boek Mrs. Bridge schreef. Ik heb beide boeken gelezen, eerst het boek Mrs. Bridge (klik hier voor de recensie), maar na het lezen van Mr. Bridge weet ik dat het niet uitmaakt welk van de twee boeken je eerst leest. Je kunt zo los van elkaar lezen, maar het is vooral bijzonder om ze allebei te lezen.

mr-mrs-bridge-copyright-trotse-moeders-4 mr-mrs-bridge-copyright-trotse-moeders-5

Zoals de titel al aangeeft gaat Mr. Bridge vooral over de “Heer des Huizes”. Waar het in Mrs. Bridge over mevrouw ging, en over het gezin, het huwelijk en vooral de sociale omgeving waar Mr. Bridge uiteraard in voorkwam, is dit boek vanuit de belevingswereld van Mr. Bridge geschreven.

En vooral wanneer je beide boeken leest, krijg je een totaalbeeld. Wanneer je Mr. Bridge apart leest, krijg je een beeld van een hardwerkende man, die zijn gezin financieel goed wil verzorgen. Je ziet ook hoe hij tegen zijn gezin aankijkt en met hen omgaat..

mr-mrs-bridge-copyright-trotse-moeders-3 mr-mrs-bridge-copyright-trotse-moeders-2

Heel veel gebeurtenissen komen in beide boeken voor, maar lijken wel twee aparte verhalen over hetzelfde. Ze zijn echt beleefd, ervaren, door twee verschillende personen, wiens leven nauw verbonden is. De gevoelens, waar niet over gepraat wordt, worden duidelijk door het lezen van dit boek. Reactie, keuzes, alles krijgt een plek. Indrukwekkend, dit duo boeken. Maar ook als boek op zich, is Mr. Bridge meer dan de moeite waard om te lezen.

Mr Bridge – Evan S. Connell
Bekijk op bol.comPaperback, 343 pagina’s, uitgeverij Lebowski
Bestel dit boek hier >>>>

Mrs Bridge – Evan S. Connell
Bekijk op bol.comPaperback, 240 pagina’s, uitgeverij Lebowski
Bestel dit boek hier >>>>

mr-mrs-bridge-copyright-trotse-moeders-1

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

De heks van Limbricht

Mijn 15-jarige dochter is geïnteresseerd in boeken die een stuk waargebeurde geschiedenis bevatten. Waar ze …

Share
Share