Première van Apenstreken met Aap, Noot, Mies [verslag]

apenstrepen-aap-noot-mies-premiere-verslag-trotse-moeders-2Als eerste het eindresultaat bekijken van Nederlands eerste familiefilm in 3D …. We hebben ervan genoten!

Helemaal objectief waren we niet zal ik er eerlijk bij vertellen, want mijn oudste drie dochters , onze hond Hugo en ik hebben gefigureerd in deze film. Ook de testscreening hebben we afgelopen najaar gezien.

Toen vonden we het al een mooie film, maar nu was het helemaal geweldig, met mooie muziek erbij en een scène die veranderd is van het begin naar het einde van de film en kleine details die nog “verwijderd” moesten worden. Dan besef je je pas hoeveel erbij komt kijken, hoeveel mensen aan een film meewerken -zowel voor als achter de camera-, hoeveel locaties er gebruikt zijn en hoeveel tijd er nog in de bewerking gaan zitten….. De opnames waren vorige zomervakantie!

apenstrepen-aap-noot-mies-premiere-verslag-trotse-moeders-6

Oma en allevier mijn dochters zijn meegeweest. Ik denk dat er veel meer opa’s en oma’s met hun kinderen en kleinkinderen naar de bioscoop kunnen deze zomer! We waanden ons namelijk anno rond 1900. Dat sprak oma erg aan, ze vond het echt een leuke film (en dat zegt wel wat, want oma kijkt niet zo vaak een film). Ze vond dat ouderwetse zo gezellig….

apenstrepen-aap-noot-mies-premiere-verslag-trotse-moeders-5

We hebben de film in 3D bekeken. Als je liever in 2D kijkt kan dat ook; daar zijn speciale voorstellingen voor. Als je naar een 3D voorstelling gaat werkt het niet zo dat je je bril af kunt doen en dan in 2D kunt kijken, want dan kijk je naar wazige beelden (dat is misschien wel handig om te weten). Onze dochter Daphne van 3 heeft haar 3D-bril keurig op gehouden de hele film, dat viel me reuze mee.

Het verhaal gaat over Wim, die in een weeshuis zit en in de fabriek moet werken. Maar het liefst zou hij naar school gaan, om te leren lezen en schrijven. Hij ontsnapt uit het weeshuis en ontmoet Jet, die hem aan een slaapplek helpt en hem de klas binnensmokkelt, waar haar vader meester is.

apenstrepen-aap-noot-mies-premiere-verslag-trotse-moeders-3

Delphine is de directrice van het weeshuis en wil Wim terug in het weeshuis en in de fabriek, want Wim kan hard werken. Delphine’s hulpje Tibor en de politie gaan op zoek naar Wim. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel kinderen Wim en Jet helpen.

Het einde zal ik niet verklappen; dat moet iedereen zelf gaan bekijken, maar ik kan wel zeggen dat het de moeite waard is. En ik zou zeker ook voor de 3D versie kiezen. Sommige stukken waren best heel zielig, maar de film heeft wel een happy-end…

apenstrepen-aap-noot-mies-premiere-verslag-trotse-moeders-4Apenstreken met Aap Noot Mies laat kinderen zien hoe het vroeger ging toen de leerplichtwet nog niet bestond. Deze wet zat eraan te komen tijdens deze film. Misschien realiseren ze zich hoe goed we het tegenwoordig hebben en dat “een-krantenwijk-om-voor-games-op-je-X-box-te-sparen” geen kinderarbeid is, maar kinderen die 14 uur per dag in een donkere fabriek moesten werken en gevaarlijke klusjes moesten opknappen …..

Arme kinderen konden niet naar school… Ik wil in ieder geval geen gezucht en gesteun meer horen als ik een van mijn meiden eens vraag om de tafel te dekken 😉 En geen zin in school al helemaal niet meer!

Verder vind ik het leuk dat er geen mobiel, tv, i-pad of wat dan ook in voor komt (logisch, want het is +/- 1900) maar kinderen die buiten zijn, met dieren omgaan en leuke dingen doen. Een duidelijke aanrader dus!

Oh ja, tot mijn verbazing zag ik mijn naam in de aftiteling voorbij komen….normaal gebeurt dat niet als je figurant bent, maar dat had te maken met onze hond die ook mee deed denk ik. Toen ik mijn naam zag, verdween hij al bijna weer uit beeld, maar volgens mij stond er iets met “hond” voor… Viel bijna van mijn stoel …..

Noot van de redactie:
De 3D familiefilm Apenstreken met Aap, Noot, Mies is vanaf 10 juni 2015 in de Nederlandse bioscopen te zien. Rollen zijn er onder andere voor Arjan Ederveen, Sanne Vogel, Kim-Lian van der Meij, Martine Sandifort, Tygo Bussemakers en figurantenrollen dus voor onze eigen Trotse Moeder Albertine, met kinderen & hond!

De tekening is gemaakt door de 11-jarige Josephine, dochter van Albertine
De tekening is gemaakt door de 11-jarige Josephine, dochter van Albertine
Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Jippie No More! op het Cinekid Festival en vanaf 13 december in de bioscoop.

Iedere herfstvakantie vindt Cinekid Festival plaats: het grootste kinderfilm- en mediafestival ter wereld. De nieuwste …

Share
Share