Leuke dingen blijven doen is écht mogelijk – 10 besparingstips voor het gezin

Met de komst van een kindje in jullie leven vormen jullie een echt gezinnetje. Dat je leven drastisch veranderd na de komst van een kleintje klopt als een bus. Niets is meer hetzelfde als voorheen. Nu het kindje er is, komen daar vanzelfsprekend veel hoge kosten bij. Met daarbij vaak ook nog een daling aan de inkomstenkant, want meestal gaat de moeder, soms de vader, ook nog minder werken. Hoe kan je nu als gezin met hogere kosten (en wellicht ook lagere inkomsten) toch geld over houden om leuke dingen met elkaar te kunnen doen? Met de volgende besparingstips kan je al heel snel geld besparen voor de leuke dingen in het leven.

01. Voeding
Steeds meer vrouwen geven borstvoeding en blijven dat ook gemiddeld langer doen. Borstvoeding is niet alleen gezond, maar ook gratis. Dus als dit lukt en je wilt het graag, dan is dit alvast een goed begin om te besparen. Zolang je kleintje hieraan voldoende heeft, scheelt dat al een hoop. Lukt het niet of kies je voor flesvoeding? Vergelijk dan de prijs van jouw favoriete merk melkpoeder bij diverse winkels en houd acties in de gaten. Vergeet vooral de online winkels (online drogisterijen!) niet.

02. Luiers
Je kunt het maar niet begrijpen dat je zoveel van die dingen op een dag gebruikt. En het houdt
voorlopig ook niet op. Op het internet zijn speciale luiervergelijkingssites te vinden waar dagelijks de luierprijzen worden bijgehouden van on- en offline winkels. Het loont ook om te kijken of een goedkoper B-merk je ook bevalt.

03. Tweedehands spullen
Vaak kan je op internet of een kringloopwinkel hele leuke en goede tweede hands spullen vinden voor de kinderkamer. Een beetje schuren en een likje verf en het ziet er weer als nieuw uit. Ook kleertjes kan je vaak goed tweede hands kopen. Vooral merkkleding ziet er vaak nog als nieuw uit door de goede kwaliteit en de korte tijd dat het gedragen is.

04. Kortingsbonnen en kortingscodes
Verzamel de kortingsbonnen die je tussen de reclamefolders vindt in je brievenbus of zoek online naar kortingscodes van bepaalde web shops. Je krijgt ook regelmatig extra korting van webwinkels als je je ook nog inschrijft voor hun nieuwsbrief. Alle kleine beetjes helpen!

05. Vervoer
Probeer wat vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. Die scheelt in het brandstofverbruik! Als je het nog rigoureuzer wilt aanpakken: hebben jullie überhaupt die tweede auto wel nodig? Dan heb je de kosten helemaal niet meer. Of kunnen jullie het ook af met een kleinere tweede auto? Dat scheelt ook nog eens in zaken als wegenbelasting en verzekering.

bespaartips-redactioneel-trotse-moeders06. Toeslagen
Kijk nog eens goed bij de belastingdienst of jullie gebruikmaken van alle toeslagen die voor jullie van toepassing zijn. Denk aan zorgtoeslag, huurtoeslag of kinderopvangtoeslag.

07. Huishoudboekje
Begin met het bijhouden van een huishoudboekje. Dit klinkt misschien erg ouderwets, maar het geeft jullie heel snel een duidelijk inzicht in jullie feitelijke uitgaven. Heel vaak vergeet je kleine uitgaven, maar bij elkaar opgeteld is het aan het einde van de maand toch een flink bedrag. Je ziet al snel waar je eventueel kunt besparen. Zeker als je ook nog eens de acties en aanbiedingen voor de boodschappen goed in de gaten houd. Pas op: voor je het weet, ga je het leuk vinden!

08. Gas / water / licht
Probeer je meer bewust te zijn van het gebruik van gas, water en licht. Het is logisch dat je er meer van zult verbruiken omdat je nu een kindje hebt. Maar je kunt er wel beter op letten. Douche korter, check of alle lampen uit zijn als je een kamer verlaat en laad apparatuur op in de daluren.

09. Overstappen
Zoals hierboven genoemd, gaat logischerwijs je energierekening omhoog, ook al probeer je de tips bij het vorige punt op te volgen. Heel vaak loont het als je overstapt naar een andere energieleverancier. Je kunt bij zo’n overstap vaak vele euro’s in de maand besparen! Om te kijken welke andere energieleverancier bij jullie past en wat je kunt besparen, kan je heel gemakkelijk en snel online een vergelijking doen.

10. Uitjes
Leuke dingen doen, betekent niet enkel en alleen een duur pretpark. Er zijn zoveel goedkopere alternatieven! Denk eens aan de kinderboerderij, speeltuin, het strand of het bos! Neem zelf je eigen eten en drinken mee en je hebt de hele dag lol samen!

Zoals je ziet, kan je met een aantal simpele en praktische tips direct geld besparen. Als je er behoefte aan hebt, zijn er nog veel meer besparingstips te vinden. Probeer het en je zult verbaasd zijn wat je in de maand over kunt houden. Als je dit een beetje op spaart, kan binnenkort wellicht een keertje een weekendje weg of wel naar dat iets te dure pretpark. Succes!

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Goed nieuws voor veel Trotse Moeders: het kindgebonden budget gaat omhoog in 2024

Alles wordt duurder…. een veelgehoorde uitspraak! En het is ook zo dat ons financiële plaatje …

Share
Share