Flikker de hele bliksemse boel maar door het keukenraam

coverDe Ragebol: een initiatief gespecialiseerd in het opruimen van overbodige troep, verkrampt denken, overleefde verhoudingen en achterhaalde samenlevingsvormen. Wetten & regels, haken & ogen, bankencrises & winstexplosies, droogkurkers & dienaren, plof-managers & betonbazen, reaguursites & voedingssupplementen, stortbuien & warmterecords, winkelketens & stoplichten, krimpcijfers & schuldbergen; weinig blijft gespaard bij de GOA (Grote Opruim Actie) van Sjaak.

Recensie
Kent u ze, die mensen die heel snel praten en heel veel zeggen en die je amper kunt bijbenen en waarbij jij naar adem gaat happen halverwege hun verhaal, terwijl zij ontspannen doorratelen …? Nou, dat gevoel kreeg ik een beetje bij Flikker de hele bliksemse boel maar door het keukenraam. Ik word er zelf een beetje plaatsvervangend hyper van. Het lukt me ook niet goed om langer dan tien minuten te lezen in dit boek, ik haak af. Terwijl ik wel nieuwsgierig ben.

IMG_1467

Waarom? Eerlijk gezegd komt die nieuwsgierigheid vooral voort uit het feit dat het collectief De RageBol de bedenkers van Loesje zijn. Loesje, uit de jaren ’80, de politieke partij, die jongeren en pubers zoals ik toen bewust maakte van politiek. Loesje, met de rake kreten, waar altijd wel eentje tussen zit die je aanspreekt. Loesje kende haar hoogtepunt in een periode dat ik daar gevoelig voor was, en daarom was ik benieuwd naar dit nieuwe initiatief, vastgelegd in Flikker de hele bliksemse boel maar door het keukenraam! En toegegeven, de titel is vrij aansprekend, wie wil nu niet van tijd tot tijd schoon schip maken?

IMG_1470
In het begin probeerde ik een lijn in het boek te ontdekken, een rode draad, samenhang. Die is er wel, in de GOA (de Grote Opruim Actie), maar toch anders dan waar ik naar zocht. In zijn opruimwoede springt de auteur (ogenschijnlijk) van de hak op de tak en hij weet alle relevante actuele thema’s met elkaar te verbinden. Dat vind ik wel knap en doe ik hem niet na.

Maar waar het in Flikker de hele bliksemse boel maar door het keukenraam eigenlijk om gaat, is dat het een oproep is om eens even stil te staan bij het hier en het nu. Hoe sta jij in het leven en waar ben jij mee bezig, maar ook hoe ziet de huidige maatschappij er uit? Laten we eens een grote schoonmaak houden en dingen die we anders zouden willen echt ter discussie stellen.

IMG_1471
Ik vind Flikker de hele bliksemse boel maar door het keukenraam, ondanks dat ik het geregeld aan de kant leg omdat ik buiten adem raak, een leuk en onderhoudend boek. De onverwachte gedachtesprongen kan ik wel waarderen, evenals de verfrissende blik op de huidige maatschappij. Kom maar op met die RageBol!

Flikker de hele bliksemse boel maar door het keukenraam – Sjaak de Boer
Bekijk op bol.comNon-fictie, hardcover, 256 pagina’s, Aerial Media Company B.V.
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_1469 IMG_1465

 

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Slaap zacht, de weg naar een goede nachtrust voor kinderen én hun ouders [recensie]

‘Ik ben nog niet moe!’ Klinkt dit je bekend in de oren? Je bent niet …

Share
Share