Wiskunde in de natuur

Screenshot 2015-02-06 at 18.34.56Wist je dat de natuur boordevol wiskunde zit? Een van de boeiendste wiskundige theorieen over de natuur is de rij van Fibonacci. Fibonacci was een man die een verbazingwekkend patroon ontdekte dat vaak in de natuur wordt gevolgd. Lees over deze fascinerende theorie en ontdek daarna met behulp van de opdrachten uit het boek waar je hem in de natuur kunt tegenkomen!

Recensie
Ik ben dol op wiskunde. Het voelt meer als een “hobby” dan als een schoolvak en ik heb dan ook veel kinderen bijles en huiswerkbegeleiding gegeven die dachten “niks van wiskunde te snappen” en het daarom ook “stomvervelend” vonden. Screenshot 2015-02-06 at 18.39.50

Meestal begon ik een les met enthousiast te vertellen hoe leuk wiskunde is, waarop met name de pubers me aankeken alsof ik van een andere planeet kwam en alvast gingen bedenken hoe ze hun ouders konden overtuigen dat dit echt niet ging helpen…..

Het leuke van werken met kinderen / pubers is dat wanneer je het voor elkaar krijgt dat ze zelf ontdekken hoe leuk werken met cijfers en getallen kan zijn en hoe mooi wiskunde in elkaar zit, ze vanzelf enthousiast worden. De reden dat het met het schoolwerk meestal niet lukte, zat hem meer in de angst voor wiskunde en bij met name meisjes in het vastgeroeste idee dat ze het “toch nooit zouden snappen”.

Screenshot 2015-02-06 at 18.40.12

Een mooie manier om kinderen al jong kennis te laten maken met wiskunde en met de schoonheid daarvan is het boek Wiskunde in de natuur. Een boek voor kinderen waarin ze kunnen zien dat wiskunde niet iets “saais met getallen” is, maar iets wat constant om hen heen is.

Screenshot 2015-02-06 at 18.40.36

Door middel van voorbeelden uit de natuur en kleine opdrachtjes die kinderen zelf kunnen doen, krijgen ze zicht op getallenreeksen en patronen. Ik ben er echt van overtuigd dat wanneer je op deze manier een basis legt voor interesse in getallen, dit later een kind ook kan helpen om door de sommen op school heen, het plezier van wiskunde te ontdekken. En los daarvan is het een mooi en interessant boek!

Wiskunde in de natuur – Penny Dowdy
Bekijk op bol.comBoek uit de serie ‘Wiskundewereld’
Hardcover, 32 pagina’s, uitgeverij Corona
Bestel dit boek hier >>>>

Screenshot 2015-02-06 at 18.41.01 Screenshot 2015-02-06 at 18.41.18

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

De opvolger van anderhalvemetersamenleving is….

Helaas is het Woord van het Jaar ditmaal weer een Corona-gerelateerd woord. Vorig jaar was …

Share
Share