Hoe veilig zijn privé foto’s van jou (en je kinderen!) op Facebook?

Screenshot 2015-01-26 at 17.07.00Laatst plaatsten we al een exclusief interview met Sipke Jan Bousema (klik <hier> om dit terug te lezen), een van de bedenkers van een gratis App waarmee je je foto’s op Facebook kunt “reclaimen” (voorzien van een soort watermerk) waardoor ze minder aantrekkelijk zijn voor commerciële partijen. Op onze site was er een artikel over ReClaim met uitleg en voorbeelden (klik <hier> om dit te lezen en de voorbeelden te bekijken). Inmiddels is er veel gebeurd. Een kleine update:

Allerlei media, zoals BNR Radio (klik <hier> en luister vanaf minuut 14),  Sander de Heer in zijn radioprogramma vandaag (klik <hier> voor het fragment) en De Volkskrant op pagina 2 (klik <hier> voor het artikel) hebben onder andere aandacht besteed aan de populariteit van de gratis App ReClaim en de manier waarop Facebook er mee omgaat.

De ReClaim App was goedgekeurd door Facebook en duizenden foto’s waren in korte tijd al voorzien van het ‘watermerk’ en ineens, kort voor de nieuwe voorwaarden van Facebook ingaan, heeft Facebook alle “gereclaimde” foto’s verwijderd en nog een aantal andere storende acties ondernomen.

Screenshot 2015-01-26 at 16.31.38

Waarom is dit belangrijk voor alle lezers van TrotseMoeders.nl?
De redactie van deze blog is er van overtuigd dat Trotse Moeders vaak gebruik maken van Sociale Media om mooie momenten van en met hun kind(eren) te delen met de mensen waarmee ze bevriend zijn.

voorbeeld-reclaim-trotse-moedersDoor de nieuwe voorwaarden van Facebook te accepteren, wat vanaf 01 februari 2015 min of meer hetzelfde is als doorgaan met Facebook te gebruiken, kunnen die foto’s (denk aan je kind wat zijn zwemdiploma haalt, of haar zandkasteel laat zien) gebruikt worden voor advertenties en andere commerciële uitingen. Daar moet je toch niet aan denken!

Daar moet je dus wel aan denken, helaas, wanneer je privé foto’s op Facebook zet. ReClaim kan niet voorkomen dat die foto’s door Facebook gebruikt worden, maar kan het wel (gratis!) minder aantrekkelijk maken. Dat zou ook in het belang van Facebook kunnen zijn, want veel ouders overwegen nu om te stoppen met het gebruik van Facebook en wanneer hun foto’s beter beschermd zijn, zullen ze wellicht langer gebruik blijven maken van deze Social Media.

Wil je precies weten hoe het zit, zodat je voor jezelf een weloverwogen keuze kunt maken? Kijk dan vanavond (26 januari 2015 om half 9) naar de uitzending van RADAR, waar uitgebreid aandacht aan dit onderwerp besteed wordt.

Screenshot 2015-01-26 at 16.31.55

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

‘Laat het licht aan’ maakt depressie bij middelbare scholieren bespreekbaar

Première ‘Laat het licht aan’ Hakken aan, mooie blauwe jurk, deze week ging ik naar de …

Share
Share