Het Muizenhuis – Sam & Julia

muizenhuis-trotse-moeders-coverSam en Julia wonen in het Muizenhuis, een wereld op zich. Julia woont zeshoog middenachter. Ze woont daar samen met haar moeder in een heel klein kamertje. Ze heeft geen vader, broertjes en zusjes en geen opa en oma. Julia is SUPER nieuwsgierig en REUZE eigenwijs. Ze houdt niet van saai en zodra ze zich verveelt gaat ze naar buiten. Op avontuur.

Met haar vriendje Sam. Sam woont middenvoor in het Muizenhuis. Hij woont daar met zijn vader, moeder, broertjes en zusjes. Hij heeft twee opa’s en twee oma’s, een paar tantes en een oom. Sam is SUPER verlegen en REUZE braaf. Als hij met Julia is, doet hij dingen die hij anders nooit zou durven. Wat Sam teveel heeft, heeft Julia te weinig en andersom. Ze zijn de allerbeste vrienden en delen alles samen.

Screenshot 2015-01-22 at 19.18.23

Recensie
Mijn eerste kennismaking met Het Muizenhuis was toen mijn tweeling met een eigen muizenhuis thuiskwam uit school. Geknutseld in de klas. In een schoenendoos, gebruik makend van kurk, doppen, oude postzegels, stukjes stof hadden ze een schattig huisje gemaakt, waar Sam en Julia mochten wonen (Sam en Julia waren uitgeknipt en geplastificeerd. Deze muizenhuizen hebben heel lang op het dressoir gestaan, zo mooi vond deze Trotse Moeder deze.

Screenshot 2015-01-22 at 19.16.58     Screenshot 2015-01-22 at 19.18.08

Vervolgens zijn we met de kinderen (ook de oudste) een aantal keren naar kasteel Groeneveld geweest, waar een aantal kamers uit het boek nagemaakt waren. Prachtig gedaan! Het boek kende ik echter niet, dus was het een grote verrassing toen de mooie, luxe jubileumeditie tussen de recensie exemplaren zat.

het-muizenboek
nostalgie

Ik moest meteen denken aan een boekje uit mijn jeugd, wat ik, samen met een boekje over een kabouterstad, kapot heb gelezen. Het boekje heet Het Muizenboek en ik vond het als kind heerlijk om te lezen over een muizengezin en hun leventje.

In Het Muizenhuis gaat het nog een stap verder. Hier zijn geen tekeningen, maar foto’s en de avonturen zijn minder gebaseerd op het leven van muizen, maar meer vergelijkbaar met wat kinderen zelf meemaken. Mazelen, een broertje of zusje krijgen (in het geval van Sam uiteraard een drieling), boodschappen doen, pannenkoeken bakken etc. Heel herkenbare situaties, maar dan vanuit ‘muizenperspectief’.

Screenshot 2015-01-22 at 19.17.31 Screenshot 2015-01-22 at 19.17.16

Mijn tweeling van 8 geniet van de leuke, korte verhaaltjes, maar nog veel meer van het samen kijken in dit boek. Elkaar van alles aanwijzen, want wat is er veel te zien! In eerste instantie zie je een beeld wat past bij het verhaaltje, maar je kunt blijven kijken, zoveel is er te zien. Zoveel kleine details, zoveel leuke dingen. Zelfs na tientallen keren dit boek opgepakt te hebben, zijn er nog nieuwe dingen te ontdekken.

Screenshot 2015-01-22 at 19.17.52

Ik ben blij dat we deze mooie editie hebben, want dit is geen boek wat naar zolder verdwijnt wanneer de kinderen groter zijn. Dit is een boek wat tussen de andere mooie boeken in de kast blijft staan. Het heeft alles in zich om een klassieker te worden, mijn kinderen en ik zijn er in ieder geval helemaal weg van!

Het Muizenhuis, Sam & Julia – Karina Schaapman
Bekijk op bol.comJubileumeditie, hardcover met stofomslag en leeslint
Bekroond met een Zilveren Penseel 2012
Foto’s van Ton Bouwer
Voorlees/kijkboek, 60 pagina’s, uitgeverij Rubinstein
Bestel deze luxe editie van Het Muizenhuis hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

De brief voor de koning – klassieker van Tonke Dragt

Een jonge held. Een belangrijke opdracht. Een ongelooflijk avontuur. Tiuri verbreekt de regels, die bepalen …