Ambulancezorg: zorg- en hulpverlening ter plaatse

icoon zorgverleningIn een korte serie blogs gaan we in op de ambulancezorg in Nederland. De vorige keren ging het over het bellen met 112, en over de ambulance die onderweg is. Deze keer gaan we in op de zorgverlening ter plaatse.

Zorg door ambulanceverpleegkundige en ambulancechauffeur
De ambulance komt zo snel mogelijk, al voelt het wachten soms heel erg lang.
De ambulancechauffeur en ambulanceverpleegkundige proberen zoveel mogelijk informatie te krijgen. Ze hebben onderweg al van alles gehoord van de centralist van de meldkamer ambulancezorg, maar bij de patiënt gaan ze informeren wat er aan de hand is en observeren ze de situatie.

De ambulanceverpleegkundige is er voor opgeleid om ter plaatse hoogwaardige zorg te verlenen. Of het nu bij iemand thuis is, buiten op de snelweg of in de stromende regen op een sportveld. De ambulancechauffeur is niet alleen getraind om met spoed te rijden, maar ook om medische assistentie te verlenen aan de ambulanceverpleegkundige. Ze vormen samen een team, dat goed op elkaar ingespeeld is.

hartfilmpje
Rijdend ziekenhuis
In de ambulance is veel moderne apparatuur aanwezig, evenals andere hulpmiddelen. Apparatuur om de luchtweg vrij te maken, zuurstof te geven, bloeddruk te meten, een hartfilmpje te maken of om iemand te defibrilleren. In de ambulance zijn medicijnen en infuusmateriaal, verbandmiddelen, een rijdende brancard en een brancard om iemand voorzichtig van de grond te kunnen tillen.

De beste zorg aan de patiënt staat centraal. De patiënt wordt eerst gestabiliseerd, voordat deze wordt vervoerd. Tijdens het vervoer gaat de zorg gewoon door. De ambulanceverpleegkundige zit naast de patiënt en is voortdurend bezig om de patiënt veilig in het ziekenhuis te krijgen. De ambulancechauffeur houdt voortdurend rekening met de toestand van de patiënt. Bij bijvoorbeeld een patiënt met mogelijk hersenletsel of met heel veel pijn zullen ze niet abrupt remmen en hobbels zo voorzichtig mogelijk passeren.

zorg ter plaatse
Waar gaat de patiënt naar toe?
De ambulance brengt de patiënt naar het ziekenhuis dat de meest geschikte zorg biedt voor het letsel of de ziekte van de patiënt. Soms is dat het dichtstbijzijnde ziekenhuis, maar soms is dat wat verder weg.

Patiënten worden niet altijd naar het ziekenhuis gebracht door de ambulance. Het kan dat na onderzoek en/of behandeling blijkt dat vervoer niet noodzakelijk is. De patiënt is dan voldoende opgeknapt om zelfstandig naar huis te gaan. Het kan ook voorkomen dat de patiënt behandeling en of vervoer weigert, ook dan wordt de patiënt niet vervoerd.

Hier zijn verschillende filmpjes waarin ambulanceverpleegkundigen over hun werk vertellen en handige tips geven.

Klik hier om alle blogs over ambulancezorg op onze website te lezen >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Vroem, vroem, Panda!

Boekjes over auto’s, ambulances en bijbehorende “reddingsmissies” zijn erg geschikt voor jonge peuter(jongetje)s. Mijn kleintje …