Er ligt een krokodil onder mijn bed! [recensie]

Er ligt een krokodil onder mijn bedKrokodil Karel heeft het te bont gemaakt.
Hij wordt weggestuurd door zijn vriendjes. 
Héél ver weg, tot onder het bed van Lotje.
Maar Lotje is niet bang!

Recensie:
Elke ouder kent het fenomeen wel… Een kind dat opeens bang is dat er een monster of ander vreselijk eng dier onder het bed ligt. Er ligt een krokodil onder mijn bed! speelt hier handig op in. Alleen is hier het kind absoluut niet bang, maar is het juist Karel de krokodil die even terughoudend is.
Er ligt ene krokodil onder mijn bed (3)

Even ben ik een beetje de klust kwijt als ik de achterflap tekst lees, zoals die hierboven ook staat. Heb ik iets gemist? Het verhaal begon toch gewoon met het feit dat Karel onder het bed van Lotje lag? Wanneer ik het boek nogmaals opensla zie ik dat de illustratie aan de binnenkant van het omslag het begin van het verhaal is… Daar zie je inderdaad de vrienden van Karel (allen met een bult op hun hoofd) die hem boos wegsturen. Handig om te weten als ouder dat je deze prent vooral niet over moet slaan. Nu begrijp ik namelijk ook de prent achterin het boek, wanneer het verhaal afgelopen is…

Lotje komt op haar kamer en ziet een krokodil onder haar bed liggen. Ze doet snel de deur dicht en zegt dat ze helemaal niet bang is. Aan de andere kant van de deur zie je Karel de krokodil staan, die wel een beetje bang is. Hij probeert zich te verstoppen, maar Lotje roept hem terug. Samen ondernemen ze veel leuke dingen en als het dan eindelijk bed tijd is, valt Lotje als een blok in slaap. Terwijl Lotje heerlijk slaapt, sluipt Karel stilletjes weg…

Er ligt ene krokodil onder mijn bedDe prenten in dit boek beelden het verhaal op schitterende wijze uit. Zelfs zonder het lezen van de tekst, kun je het verhaal wel volgen. Daarbij moet je dus wel rekening houden dat het verhaal al direct aan de binnenkant van de kaft begint met de eerste illustratie. Voor het verhaal maakt het niet veel uit – maar anders snap je de allerlaatste prent, nadat Karel weggeslopen is – niet helemaal.

Het boek laat op een leuke en speelse manier zien dat je helemaal niet bang hoeft te zijn voor enge beesten onder je bed. Kinderen zullen smullen van dit verhaal en hun eigen angsten verdwijnen naar de achtergrond. Nu zou ik het boek niet direct voor het slapen gaan introduceren, maar gewoon een keer lekker overdag. Anders klinkt de titel van het boek wellicht toch een beetje te spannend…

En als extraatje komt in het verhaal zelf ook nog een leuke knutseltip voor….

Er ligt een krokodil onder mijn bed – Ingrid & Dieter Schubert 
Bekijk op bol.comPrentenboek, hardcover, 32 pagina’s, Lemniscaat
Bestel dit boek hier >>>>

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Vol met wol

Soms worden er hele leuke prentenboeken uitgegeven. Vaak zelfs. En een enkele keer springt er …