Kodo, de weg van de boog [recensie]

In het geheimzinnige woud achter zijn huis, vindt Kodo een vosje. Net als hijzelf, moet die zonder moeder opgroeien. Samen ontdekken ze dat Kodo’s vader een groot geheim heeft.

Recensie
Al bij de eerste aanblik is Kodo, De weg van de boog een indrukwekkend boek: het is groot, heeft een opvallende omslag. Op de achterkant van het boek staat uitgelegd dat Kodo gemaakt is volgens een nieuw en uitdagend verhaalconcept: tekst en afbeeldingen vertellen afwisselend samen het verhaal. En inderdaad, afbeeldingen en tekst vullen elkaar perfect aan, maar bieden tegelijkertijd heel veel ruimte om het verhaal zelf aan te vullen.

image
Het boek is wonderschoon. De afbeeldingen zijn prachtig, de lay-out is tot in de puntjes verzorgd en het boek is gedrukt op een mooie zware kwaliteit papier op groot formaat. Ik ben er gevoelig voor, als er op deze manier volop aandacht is besteed aan een boek (of ander product). In alle opzichten is Kodo, De weg van de boog een bijzonder boek.

image
Het verhaal gaat over Kodo die met zijn vader in het Veerhuis woont aan de Rivier. Achter hun huis begint het diepe geheimzinnige Woud. Kodo weet bijna niets van zijn moeder, hij kent haar naam niet eens … Op een dag vindt hij in het Woud een vosje, dat ook geen moeder heeft en hij sluit vriendschap met dit vosje.image

Kodo, De weg van de boog speelt zich af tijdens de Japanse middeleeuwen, een avontuurlijke tijd. Tijdens de Europese middeleeuwen speelden ridders een belangrijke rol, in Japan waren de Samoerai heel belangrijk. Veel van de gebruiken uit die tijd, zie je nog steeds terug in de huidige Japanse maatschappij.

Ik ben vooral geraakt door de mooie Japanse afbeeldingen, die volgens mij geregeld verwijzen naar traditionele elementen uit de Japanse cultuur. In de tekst wordt gebruik gemaakt van voor ons vreemde Japanse woorden, maar deze worden iedere keer uitgelegd. Ook worden Japanse karakters gebruikt, die toegelicht worden, zowel hoe je ze uitspreekt als wat ze betekenen.

Achterin het boek worden op twee pagina’s veel achtergronden over het verhaal en het boek verteld. De Japanse cultuur zit vol symbolen, die ook in Kodo, De weg van de boog voorkomen en allemaal verklaard worden. Zo betekent Kodo in het Japans ‘hartslag’, maar is het ook de naam van een wierookritueel: de weg van de geur. Het gaat bij dit ritueel niet om het ruiken van de geur zelf, maar om wat de geur voor jou betekent.

image
Illustraties in Kodo, De weg van de boog zijn gebaseerd op het werk van de Japanse houtdrukkunstenaar Hokusai.

image
De grote golf bij Kanagawa met op de achtergrond de berg Fuji – Hokusai

Zijn beroemdste werk is De grote golf bij Kanagawa met op de achtergrond de berg Fuji. Zie je nu een woeste zee of een monster met klauwen? Een tsunami avant la lettre … imageIk heb dit altijd een prachtig kunstwerk gevonden, ik herinner me dat ik jaren geleden een Swatch-horloge had dat ook door dit kunstwerk is geïnspireerd.image

Mijn dochter van 8 is geloof ik teveel ‘meisje’-meisje om zich op dit moment heel erg tot dit boek aangetrokken te voelen op dit moment, het is namelijk best een stoer verhaal. Maar ik denk dat wanneer ze over een poosje wat beter in haar vel zit ze er net zo van genieten als ik. Ze houdt van lezen en heeft veel fantasie.

En Kodo, De weg van de boog is echt een boek dat de fantasie prikkelt! Het is, ten slotte, heel leuk om Kodo samen te lezen, je steekt er namelijk zelf ook echt iets van op.

Kodo, De weg van de boog – Bert Kouwenberg
Bekijk op bol.comKinderboek, hardcover, pagina’s,  Uitgeverij Clavis
Bestel dit boek hier >>>>

 

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Het leed dat tanden wisselen heet [persoonlijke blog]

Het is onvermijdelijk … het wisselen van het melkgebit. Doorgaans begint het zo’n beetje op …