Matilda

MatildaMatilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje, dat geweldig goed kan leren. Matilda kon praten als volwassene toen ze anderhalf was, lezen met drie, en al vóór ze vijf was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers zoals Dickens, Heminggway, Kipling en Steinbeck, en toch vinden haar ouders haar alleen maar een lastpost. Matilda besluit zich eens goed kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, de gruwelijke juffrouw Bulstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand kan…

Recensie

Ik hield vroeger niet van de boeken van Roald Dahl. Vraag me niet waarom, ik zal wel op het verkeerde moment een boek hebben (moeten) gelezen van hem dat mij niet aansprak, maar ik heb nooit een boek van hem uitgelezen. Mijn afkeer gaat zelfs zover, dat ik mijn kinderen ook nooit heb geadviseerd eens een boek van Roald Dahl te lezen. Best wel erg eigenlijk, het is toch een klassieke kinderboekenschrijver.

matilda 2Dat geldt ook voor Matilda. Matilda is in 1988 gepubliceerd en kreeg in 1989 de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Gelukkig bestaat er zoiets als school, waar ze het wel aangeboden krijgen, en Trotse Moeders!

Wij kregen Matilda en onze jongste van 8 is met groot enthousiasme het verhaal gaan lezen! Ik maakte mij in het begin wat zorgen of ze erg doorheen zou komen, in vergelijking met de moderne kinderboeken zit deze uitgave er niet heel aantrekkelijk in mijn ogen. Het is een paperback, gedrukt op goedkoop donker papier en de zinnen staan nogal dicht op elkaar (hij kost overigens slechts € 4,99!). Gelukkig staan er geregeld leuke illustraties van Quentin Blake in het boek. Maar de druk was geen probleem, ze heeft het boek in haar herfstvakantie binnen anderhalve dag uitgelezen …!

matilda 3 Matilda is een jong, slim meisje van vijf jaar, dat heel erg van lezen houdt. Haar ouders, meneer en mevrouw Wurmhout, houden zich niet met Matilda bezig maar meer met televisiekijken en het belazeren van mensen. Als ze naar de basisschool gaat, ontdekt haar schooljuf juf Engel dat Matilda hoogbegaafd is.

Matilda sluit een bijzondere vriendschap met juf Engel, die net als de kinderen erg bang is voor het schoolhoofd, Agatha Bulstronk, het vreselijkste schoolhoofd ooit, dat kinderen haat. Matilda bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. Als het hoofd van de school, de gruwelijke juffrouw Bulstronk, haar wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze bijzondere krachten heeft.

Mijn dochter vond Matilda (gelukkig) een erg leuk boek. Ze heeft me ook in geuren en kleuren verteld wat er allemaal gebeurde en hoe gemeen al die grote mensen rond Matilda wel niet waren. Zij heeft genoten van het boek, en dat is waar het omgaat!

Matilda – Roald Dahl
Bekijk op bol.comKinderboek, paperback, 208 pagina’s, Uitgeverij De Fontein
Bestel deze speciale uitgave hier voor slechts € 4,99 >>>>

matilda 1

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Het oneindige verhaal

Er is een werkelijk schitterende nieuwe uitgave van de klassieker Het oneindige verhaal. Zelf heb …