Wereld AIDS Dag 2014

wereld-aids-dag-2014Op 01 december is het Wereld Aids Dag. Zo ook dit jaar. Wereldwijd wordt er stilgestaan bij deze ziekte waaraan nog steeds dagelijks honderden mensen sterven. Aids is zelfs wereldwijd doodsoorzaak nummer één onder vrouwen van 15 tot 45 jaar. En door alle vrouwen die aan Aids sterven, zijn er ook veel kinderen die zonder moeder verder moeten. Een reden om op Wereld Aids Dag aandacht te vragen voor deze ziekte en de slachtoffers ervan.

Voorlichting, preventie, medicatie
Er is al veel veranderd en verbeterd sinds we voor het eerst van de ziekte AIDS hoorden. Er is bekend hoe besmetting voorkomen kan worden en er zijn medicijnen ontwikkeld waardoor mensen er niet meer dood aan hoeven te gaan. Maar de harde werkelijkheid is, dat er nog veel landen zijn waar te weinig geneesmiddelen zijn, te weinig voorlichting en preventie waardoor er nog steeds dagelijks mensen te horen krijgen dat ze besmet zijn en waardoor er nog steeds dagelijks veel te veel mensen overlijden aan de gevolgen van deze ziekte.

Enkele cijfers
Vorig jaar overleed ruim een half miljoen vrouwen (naar schatting 520.000) aan aids, dat is meer dan alle vrouwelijke inwoners van Amsterdam. Wereldwijd zijn er 16 miljoen vrouwen van wie bekend is dat ze hiv hebben. Dat is bijna net zoveel als het aantal inwoners in Nederland. Elke dag horen meer dan duizend jonge meiden van 10 tot 15 jaar ergens in de wereld dat zij hiv hebben.

Screenshot 2014-12-01 at 20.20.20

Veiligheid in Nederland
In Nederland is het mogelijk om met de juiste behandeling een gezond leven te leiden als je hiv hebt. Mensen met hiv hoeven niet meer zoals vroeger aids te krijgen en daar aan te overlijden. Vrouwen die hiv hebben kunnen met de juiste begeleiding kinderen krijgen, zonder dat ze het virus over dragen.

STOP AIDS NOW!

Aids heeft tot nu toe al 17,8 miljoen kinderen een of beide ouders gekost. Vooral arme gezinnen in het zuiden van Afrika worden getroffen. STOP AIDS NOW! zet zich in voor een wereld zonder aids met projecten gericht op een betere toegang tot behandeling, preventie en voorlichting en de verbetering van de rechten van vrouwen, meiden en hun kinderen.

Screenshot 2014-12-01 at 20.20.54

Amsterdam, 01 december 2014
Vandaag is op het Museumplein in Amsterdam op een indrukwekkende manier aandacht gevraagd aan Wereld AIDS Dag 2014. Kijk naar onderstaande korte video voor een verslag:

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Ivanov [recensie]

Moskou, 1922: De tsaar is verdreven, de bolsjewieken hebben de macht gegrepen en de vooruitstrevende …