Theatervoorstelling ‘Kikker is jarig’ in het Wilhelmina Kinderziekenhuis [verslag]

kikker-is-jarig-wkz-500x703Dit jaar bestaan de verhalen van Kikker 25 jaar en deze 25e verjaardag van Kikker wordt groots gevierd met Theater Terra’s familiemusical ‘Kikker is jarig’. In mei dit jaar stelde producent Theater Terra de musical Kikker is jarig beschikbaar als veilingsitem tijdens het gala van de Bart de Graaff Foundation. Dankzij een gulle koper werd de musical aan het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht geschonken.

De Bart de Graaff Foundation helpt jonge ondernemers met een niet te stuiten ambitie, ondanks hun ziekte of beperking. De Bart de Graaff foundation helpt deze gedreven en daadkrachtige jonge ondernemers, die op een eigenzinnige en gedurfde manier hun bedrijf willen realiseren met het starten van dit eigen bedrijf.

Verslag

Wat een eer dat ik samen samen met mijn vijfjarige dochter de voorstelling ‘Kikker is jarig’ in de hal van het WKZ mag bijwonen. Dochterlief is al vaker bij een theatervoorstelling geweest en in de auto erheen vraagt ze me dan ook het hemd van het lijf. ‘Mama, zijn de figuren dan echt of nep? En gaan dan alle lichten uit? En mag ik dan op een eigen stoel zitten of bij jou op schoot?’

IMG_5638Ik begrijp haar vragen en leg haar uit dat dit een hele speciale voorstelling is. De voorstelling wordt niet gehouden in een echt theater maar in de hal van het ziekenhuis. Ik leg haar uit dat er bij de voorstelling ook zieke kinderen uit het ziekenhuis aanwezig zullen zijn en hoe fijn het is dat zij niet naar het theater hoeven, maar dat het theater nu naar hun komt.

Zelf vind ik het best moeilijk en voel wat zenuwen in mijn buik. Ontzettend gaaf natuurlijk dat wij hier voor Trotse Moeders bij mogen zijn, maar het idee van de zieke kinderen samen met hun broertjes. zusje, neefjes of nichtjes en dan ik daar met mijn kerngezonde dochter ‘zomaar’ binnenval doet me wel even twijfelen hoe ik dit zal ervaren.

Bij binnenkomst echter verdwijnen deze zenuwen als sneeuw voor de zon. Er hangt een hele fijne, ongedwongen en ontspannen sfeer.
Handgeschreven bordjes met ‘Gratis popcorn’,’Gratis suikerspinnen’ en ‘Gratis frisdrank’ wijzen ons naar een tafel vol enthousiaste vrijwilligers die absoluut mede verantwoordelijk zijn voor de gezellige sfeer. In de hal van het ziekenhuis is plaats gemaakt voor een heuse theater opstelling inclusief podium, lampen en een prachtige tribune vol lekkere kussens waar de kinderen gemakkelijk kunnen zitten.

De voorstelling

kikker-is-jarig_3

Kikker is jarig‘ wordt geopend door de zus van de in 2002 overleden Bart de Graaff; Mirjam de Graaff. Mirjam vertelt dat Bart zelf 38 jaar geleden ook in het Wilhelmina Kinderziekenhuis heeft gelegen. In die tijd werd er weinig aan gedaan om kinderen hun ziekte te laten vergeten. “Tegenwoordig is dat gelukkig anders. Bart zou super trots zijn dat de Bart de Graaff Foundation er nu voor zorgt dat de zieke kinderen een onbezorgde vrolijke dag krijgen”, aldus zijn zus Mirjam de Graaff.IMG_5663

En dan begint de daadwerkelijke voorstelling. Met prachtig gelijkende poppen van Kathelijne Monnens, simpele, maar doeltreffende decorstukken van Theo Terra, het welbekende script van Dick Feld en de opzwepende muziek van Nick Bult is het een feest om naar te kijken.

Kinderen zitten aandachtig lekker weggezakt in de kussens of staan op om zo niks te hoeven missen en lekker mee te zwingen. Het verhaal doorloopt herkenbare emoties als plezier, verdriet, gemis en het voelen van belangrijke vriendschappen. De voorstelling is vanaf 4 jaar, maar ik denk dat ook jongere kinderen de voorstelling makkelijk kunnen volgen.

IMG_5654Het boek Kikker is jarig en ook de tekenfilm hiervan op tv is ons niet vreemd. Kikker wordt op een ochtend wakker en beseft dat hij jarig is. Hij gaat naar zijn vrienden, omdat hij een picknick heeft georganiseerd.  Haas, Eend en Varkentje doen net of ze niet weten wat voor een dag het is. Dit omdat ze een surprise party aan het organiseren zijn voor Kikker.

Kikker denkt echter dat ze echt zijn verjaardag zijn vergeten en is hevig teleurgesteld. Hij loopt weg en probeert in het donkere bos nieuwe vrienden te maken. Langzaam beseft hij dat dit helemaal niet zo makkelijk is en mist hij Haas, Eend en Varkentje. Gelukkig misten die hem al en zijn hem overal gaan zoeken. Uiteindelijk vinden ze elkaar en kan de verjaardag alsnog groots gevierd worden!

Zowel mijn dochter als ik zijn helemaal enthousiast. Ik vind de liedjes met name prachtig. ze zijn op het juiste moment vrolijk of juist een beetje verdrietig en hebben duidelijk een diepere betekenis die gelukkig aan de kinderen voorbij gaat. Zoals bijvoorbeeld wanneer Kikker tijdens zijn zoektocht op een net geboren vogeltje stuit en hem leert dat hij moet gaan vliegen met de tekst: ‘Op en neer en op en neer, steeds maar weer op en neer. Je moet blijven gaan totdat je het vindt; toe maar dapper kind.’ Ook de versprekingen en humor in de teksten zorgen ervoor dat de voorstelling niet alleen leuk is voor kinderen maar zeker ook voor volwassenen.

De hele voorstelling en alles erom heen maken een diepe indruk op ons. Wanneer we na afloop van de voorstelling ook nog een meet & greet krijgen met Haas en Kikker kan onze middag helemaal niet meer stuk. We hebben intens genoten en gaan met een hele grote glimlach èn een door Kikker zelf gesigneerd boekje op huis aan.

IMG_5658

Praktische informatie
De familiemusical ‘Kikker is jarig’ van Theater Terra is nog tot en met maart 2015 te zien door heel Nederland en Vlaanderen. Voor meer informatie en de volledige speellijst zie: www.theaterterra.nl.

Share

About Rianne van de Wetering

r_vd_wetering@hotmail.com'
Trotse moeder van twee prachtige dochters Florine (2009) en Annelin (2012). Na mijn studie Communicatiemanagement, heb ik toch mijn hart gevolgd en nu vlieg ik al bijna acht jaar als stewardess de hele wereld over. Daardoor kan ik mijn passie voor reizen goed combineren met het gezinsleven. Je maakt me blij met een gezellige dag/avond met vriendinnen, lezen, fotograferen, creatief bezig te zijn en heb ik altijd honderden verhalen in mijn hoofd die ik graag opschrijf.

Check Also

Een jaar kleiner [persoonlijk blog]

En weer ben ik jarig. En hoewel in huize TrotseMoeders gevierd wordt dat ik een …

Share
Share