Playlab Puzzel Europa

playlab-europa-puzzel 3De Playlab Puzzel Europa heeft logischerwijs als afbeelding de topografische kaart van Europa en bestaat uit 126 puzzelstukjes. Op deze puzzel staan alle Europese landen inclusief hoofdsteden, de zeeën en diverse toeristische bezienswaardigheden afgebeeld.

Recensie
Ondanks dat het Jumbo merk Playlab voor pre-school kinderen bedoeld is, is deze puzzel volgens de doos voor 6 jaar en ouder. Mijn jongste dochter 5,5 jaar en zit in groep 2. Mijn middelste dochter is 7 jaar en zit in groep 4. Mijn oudste dochter is 9 jaar, zit in groep 6 en heeft dit jaar voor het eerst topografie als vak. Ze hebben net Nederland (provincies, hoofdsteden en wateren) afgerond. We kunnen de puzzel dus eens goed uittesten voor welke deze nou geschikt is en hoe leuk hij is.

playlab-europa-puzzel 4Puzzelen is natuurlijk altijd een hit onder kinderen, dus ik verwacht er veel van. De puzzel zelf spreekt eigenlijk voor zich. Het zijn mooie stevige stukken die netjes afgewerkt zijn. Je ziet dat het een kwaliteitspuzzel is. De prent op de puzzel is een getekende versie van Europa met een eigen kleur voor elk land. Elk land is  ook één puzzelstuk. Azië en water zijn gangbare puzzelstukjes.

Daarnaast zie je veel getekende monumenten en kenmerken van dat land, zoals de Eiffeltoren en een stokbrood in Frankrijk. Deze kenmerken zijn vrijwel alleen getekend, dus niet met tekst beschreven en heel eerlijk kwam ik er zelf niet altijd uit wat alles is. Natuurlijk de bekende kenmerken wel, maar er zitten toch best nog wat dingen bij waar ik echt het antwoord schuldig moet blijven. Helaas kon ik nergens op de doos uitleg vinden van de symbolen. Ook staan ze niet op de puzzel. Jammer!

Het puzzelen is net als alle andere puzzels. Afhankelijk van de leeftijd en ontwikkeling van je eigen kind, is deze puzzel makkelijk of moeilijker. Zoals te verwachten is voor mijn jongste deze puzzel een enorme uitdaging. Het zijn toch 126 stukjes; dit kan ze nog niet alleen. Met haar ligt de focus echt alleen op puzzelen. We komen eigenlijk niet tot wat uitleg over landen.

playlab-europa-puzzel 5Bij mijn middelste dochter van 7 jaar is de puzzel redelijk te doen alleen. Hulp heeft ze wel nodig aangezien er ook best heel veel kleine landjes bij zitten. Al puzzelend kan ik op haar wel wat meer vertellen over Europa. Zo benoem ik eens de landen waar we op dat moment aan het puzzelen zijn en kan ik haar mooi vertellen waar wij allemaal al eens zijn geweest. Maar ook over waar een specifiek boek of film die ze kent zich afspeelt. Ze herkent zelf al wat landen en karakteristieke kenmerken. Vooral uit de voor haar bekendste landen: Frankrijk, Italië en Spanje.

Eigenlijk is deze puzzel het aller-leukste voor mijn oudste dochter van 9 jaar. Ondanks dat de tekening van de puzzel wat kinderachtig voor haar is, is de puzzel nog wel een uitdaging. Ook bij haar merk ik al snel dat haar kennis over Europa nog helemaal niet groot is en dat ze eigenlijk geen idee heeft waar welke landen moeten.

Vooral dat elk land een puzzelstuk is, blijkt hier erg leerzaam. Zij beseft zich opeens hoeveel lander er wel niet zijn in Europa en hoe de oppervlakte van een land enorm kan verschillen met een buurland. Ze leert nu met deze puzzel spelenderwijs toch al dingen die ze later dit schooljaar in de klas gaat leren en dat is altijd mooi meegenomen. Handig!

Wat wel echt heel erg jammer is, is dat er bij de puzzel niet wat informatie bijgeleverd wordt over de landen en de kenmerken die op de puzzel uitgebeeld worden. Dat zou deze puzzel echt helemaal af maken. Desondanks kan je met deze puzzel je alle kanten mee uit voor kinderen op de basisschool. Qua puzzel en print is hij inderdaad meer gericht op kinderen van 6 tot 8 jaar. Echter sluit de inhoud van de puzzel (het leren over Europa) erg goed aan bij kinderen uit groep 6, dus tot 10 jaar. Ook qua puzzelniveau.

playlab-europa-puzzel 6

Ik zou de puzzel niet zo snel aanschaffen als cadeau voor een 9 of 10 jarige als je afgaat van de verpakking, maar dat is eigenlijk een gemiste kans aangezien de puzzel ook echt een aanwinst is voor die leeftijd. Hij zal niet elke week uit de kast gehaald worden, maar periodiek is het al met al een erg fijne puzzel om in huis te hebben. Ik raad hem dan ook aan iedereen aan en is zeker ook erg leuk voor op school!

Puzzel Europa
Bekijk op bol.comJumbo, Playlab, 125 stukjes
Bestel deze puzzel hier >>>>

Share

About Saray

saray@hupemail.nl'
Met mijn man en onze drie dochters, huisdieren en veel boeken, woon ik in West-Friesland. Ik ben actief in de gemeente waar ik woon, werk fulltime, kook en tuinier graag en ben bovenal moeder.

Check Also

Rear View Mirror Puzzle: Verkeersdrukte

Puzzelen wat je in de achteruitkijk-spiegel ziet. Dat is origineel! De Rear View Mirror Puzzle: …

Share
Share