Pietje Bell – luisterboek

pietje-bell-luisterboek-trotse-moeders100 jaar Pietje Bell verdient natuurlijk een prachtige heruitgave, want wie kent Pietje Bell nou niet? De Rotterdamse belhamel met zijn ravenzwarte haar en een hoofd vol kattenkwaad. Het bijdehante jochie dat zich, al zijn goede bedoelingen ten spijt, telkens weer in de nesten werkt. Voor de een is hij een held, anderen vinden hem een vervelende klier. Pietje raakt continu in de problemen, krijgt het aan de stok met allerlei mensen maar gelukkig lopen alle doldwaze streken goed af. En vader Bell maar lachen…

Recensie

Pietje Bell. Ik heb het boek over deze jongen die vanuit een bepaalde onschuld steeds in de problemen komt als kind al gelezen. Mijn kinderen kennen de avonturen van Pietje Bell alleen uit de films die er een aantal jaren gelezen zijn gemaakt en zoals ik van het boek heb genoten, genoten zij van de films. We keken er dus naar uit om de luister-CD’s te recenseren.

In de auto naar opa en oma (bijna anderhalf uur rijden) ging de eerste CD aan. In totaal zijn er 3 CD’s, goed voor bijna 4 uur luisterplezier. En plezier hebben we er aan beleefd. Het originele verhaal is volledig in stand gehouden. Af en toe lijkt het gedateerd, komen er termen in voor die niet meer gebruikelijk zijn, maar dat maakt het voor mij juist erg charmant. En de kinderen kunnen het verhaal natuurlijk prima volgen.

Kattenkwaad en dan vooral een vader die er hartelijk om lacht, maakt dit tot een gezellig luisterboek. Het wordt voorgelezen door Willem Nijholt, die een erg prettige stem heeft en moeiteloos andere stemmen nadoet wat de levendigheid van het verhaal ten goede komt. Eigenlijk moet ik zeggen dat Willem Nijholt het “voordraagt”. En dat was in het begin wel wennen.

Screenshot 2014-10-02 at 14.20.46Willem Nijholt raakt soms zo op dreef in het verhaal, dat hij meer aan het “toneel spelen” lijkt dan aan het voorlezen, alsof hij helemaal opgaat in het verhaal en daardoor vergeet dat hij aan het voorlezen is. Gelukkig herpakt hij zichzelf steeds snel, waardoor je toch opnieuw meegenomen wordt in de avonturen van Pietje Bell en zijn familie.

Na een aantal hoofdstukken raak je aan deze stijl gewend en zelf vond ik het een genot om naar deze versie van het verhaal te luisteren. Mijn man vond het erg onrustig, maar de kinderen genoten er net zo van als ik.

Omdat het verhaal na 100 jaar “tijdloos” is gebleken, verwacht ik dat we het regelmatig zullen beluisteren. Ik denk dat het zowel inhoudelijk als door de manier van voorlezen, niet snel zal vervelen en als bijkomend voordeel vind ik dat het een mooi tijdsbeeld geeft van de periode waarin Pietje Bell zich afspeelt, wat weer aanleiding geeft tot gesprekken met de kinderen over met name de verschillen op school toen en nu.

Pietje Bell – Chris van Abcoude
Voorgelezen door Willem Nijholt
Luisterboek, 3 CD’s, 3 uur en 52 minuten, uitgeverij Rubinstein
Bestel deze luisterCD’s voor € 12,50 hier bij bol.com >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Hoe is het met de nieuwe K3

Mijn oudste zoon wordt volgende maand 18 en wij zijn -dus- begonnen met K3 in …

Share
Share