De eerste vijftien levens van Harry August

Screenshot 2014-09-17 at 08.57.04Harry August gaat dood. Keer op keer. Wat hij ook doet of besluit, telkens keert hij terug in hetzelfde leven, in hetzelfde jaar, op dezelfde plek. Maar mét de kennis uit zijn vorige levens. Toch verloopt niets anders.

Dan staat er, aan het einde van zijn elfde leven, een klein meisje bij zijn sterfbed. Zij roept zijn hulp in om de wereld te redden. Inmiddels weet hij dat er meer zijn zoals hij. Terwijl de meesten hun kennis gebruiken om een lekker leven te leiden, is er een die zijn kennis te gelde maakt waardoor de wereld zich te snel vernieuwt en het natuurlijke evenwicht wordt verstoord. Dat zal uiteindelijk de ondergang betekenen. Alleen Harry kan hem tegenhouden. Als hij hem vindt. Als hij op tijd komt.

Recensie

Ik heb dit boek in de vakantie gelezen. We zaten op een berg in Zwitserland, met schitterend uitzicht en een paar dagen zon (de rest van onze vakantie kenmerkte zich door regen, motregen, buien en stortregen….). De kinderen speelden buiten, op de berg en ik kon ongestoord lezen. En zo heb ik dit boek in één adem kunnen uitlezen, want wegleggen was geen optie!

Ik vind thema’s als tijd en ruimte boeiend. Zo kan ik heerlijk door gaan denken na het lezen van boeken als Onsterfelijkheid (van Milan Kundera), De geestverwantschap (van David Mitchell) of De vrouw van de tijdreiziger  (geschreven door Audrey Niffenegger). En ook een boek als 22-11-1963 (van Stephen King) is niet alleen maar mooi vanwege de vele informatie over de periode voorafgaande aan de moord op Kennedy, maar ook omdat ik het heerlijk vind om na te denken (of te lezen) over reizen in de tijd en de consequenties daarvan (wanneer dat echt mogelijk zou zijn).

Screenshot 2014-09-17 at 10.59.38

Het boek is mooi opgebouwd. Het begint met een aantal levens van Harry August (door mijn jongste zoon steevast “Harry Augurk” genoemd wanneer hij mij het boek ziet lezen). Hierdoor krijg je een beeld van de hoofdpersoon, maar ook van de manier waarop hij aan die meerdere levens komt en hoe deze er uit zien.

Vervolgens ontdekt de hoofdpersoon dat hij niet de enige is die op deze manier steeds opnieuw geboren wordt. En nog verder in het boek, wanneer je als lezer voldoende informatie hebt over de levens van de mensen die steeds opnieuw worden geboren en over de manier waarop boodschappen naar het verleden en de toekomst doorgegeven worden, komt het spannende deel waarin Harry August moet proberen de versnelling van de ondergang van de wereld door toedoen van een andere “onsterfelijke” te voorkomen.

Screenshot 2014-09-17 at 10.59.22

Het klinkt misschien een beetje raar allemaal, wanneer je nog niet eerder iets in een dergelijk genre hebt gelezen, maar dit boek is echt rustig opgebouwd, zodat je je goed kunt inleven en dan wordt het enorm spannend. Ik vond het heel boeiend, heb er enorm van genoten en kan het iedereen aanraden!

De eerste vijftien levens van Harry August – Claire North
Paperback, 382 pagina’s, uitgeverij Nieuw Amsterdam
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Secret Scouts en de vermiste president [recensie]

Drie maanden nadat de vrienden Tom, Lisa, Sophie en Jack hun avontuur met Leonardo da …

Share
Share