De mysterieuze zolder

de-mysterieuze-zolder-trotse-moeders

Een geniale uitvinder, bizarre gadgets en een superspannend avontuur…

Mijn oudste zoon wil uitvinder worden, dus toen ik de kans kreeg om een recensie exemplaar mee op vakantie te nemen van het boek “De Mysterieuze Zolder” wat vandaag  (5 september 2014) zal verschijnen, was ik helemaal blij. En ik niet alleen, ook mijn zoon kon nauwelijks wachten tot ik ging voorlezen!

Mijn zoon is 10 jaar en onder andere geïnteresseerd in techniek. En ook ik vind exacte wetenschappen erg interessant, dus een boek wat over de echte wetenschapper Nikola Tesla gaat is voor ons allebei aantrekkelijk. Voor diegenen die nu afhaken, omdat ze denken dat het hun kind niet zal interesseren: het is ook gewoon een heel spannend boek en je hoeft er geen wiskundige achtergrond of natuurkundige interesse voor te hebben om het te kunnen lezen, kijk maar even naar deze Amerikaanse trailer over dit boek:

En dan nu onze bevindingen. Op de eerste voorleesavond vond ik het nogal heftig. Een brand verwoest het huis van een gezin en de manier waarop de moeder omkomt is tragisch. Dus heb ik maar even doorgelezen, want ik wilde toch dat mijn zoon zonder nare gedachten ging slapen. En zo zaten we al snel midden in het verhaal.

Vader en zijn twee kinderen verhuizen, om de tragische gebeurtenissen achter zich te laten, naar een andere stad en trekken in een oud huis, wat van een oudtante is geweest. Nick, de hoofdpersoon in het boek, wil graag op de zolderkamer gaan slapen, maar daar staat allemaal “troep” op. Hij besluit de oude spullen te gaan verkopen en dan beginnen de ‘vreemde gebeurtenissen’.

De “troep” is in no-time verkocht en nog voor veel geld ook en dan komen er mannen in pakken waardoor je merkt dat er iets dreigends aan zit te komen. De mannen zijn uit op de spullen die Nick net verkocht heeft en langzamerhand komt Nick er achter waarom.

Screenshot 2014-08-31 at 10.56.10

De voorwerpen blijken niet te zijn wat ze lijken, maar over bijzondere eigenschappen te beschikken. Zo is er een oude bandrecorder die gekocht is door Caitlin , maar wanneer zij er mensen mee interviewt en de band terug luistert, hoort ze niet de antwoorden die de geïnterviewde mensen hebben gegeven, maar de echte gedachten die ze eigenlijk hadden toen ze de antwoorden gaven.

Er is een handschoen die kometen aan blijkt te trekken en een knuppel die deze weer weg kan slaan. Allemaal uitvindingen van Nicola Tesla. Wanneer je alle uitvindingen aan elkaar past, kun je energie uit de zon halen en daar is het de Acceleratie (een groep natuurkundigen die uit is op wereldoverheersing) op uit. Geld hebben ze al meer dan voldoende, maar energie geeft hen pas echt macht.

En toen werd het voor mij erg tragisch: mijn zoon vond het te lang duren om tot de avond te wachten om het boek verder voorgelezen te krijgen… Hij heeft het in één dag uitgelezen, opgerold in een stoel, afgesloten van de wereld en heeft enorm genoten. En ik van hem, heerlijk wanneer je kinderen zo kunnen “verdwijnen” in een boek!

Screenshot 2014-08-31 at 10.56.32

Hij heeft me het verdere verloop van het boek verteld, maar ik ben zeker van plan om het zelf ook nog een keer te lezen. Ik ga niet wachten tot mijn jongste, die behalve “oliebollenman” ook uitvinder wil worden, oud genoeg is om dit boek voorgelezen te krijgen, mijn oudste heeft er nu al zin in om het boek nog een keer voorgelezen te krijgen. Wanneer Harry Potter deel 3 uit is, ga ik met plezier opnieuw aan De Mysterieuze Zolder beginnen, want het boek zit echt goed in elkaar en heeft boeiende onderwerpen die mijn zoon en ik graag samen verder doorspreken. Over in hoeverre deze vindingen mogelijk zijn, wat de consequenties kunnen zijn enzovoorts.

Ook zonder affiniteit met natuurkunde of andere exacte vakken, is het een prima boek. Ik kan me echter voorstellen dat het nog meer aan zal spreken bij meisjes en jongens die wel interesse hebben in deze materie.

De mysterieuze zolder – Neil Shusterman & Eric Elfman
Jeugdboek, 288 pagina’s, uitgeverij Van Holkema & Warendorf
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Familie Slim [DVD-recensie]

De klas van mijn dochter heeft een stukje uit Familie Slim gekozen voor de drama-lessen …

Share
Share