Minecraft: wat is dat eigenlijk?

minecraft-hondMinecraft. Veel mensen hebben er nog niet van gehoord, maar diegene die het wel kennen zijn zonder uitzondering positief over dit spel. Ik heb nog niemand gehoord die het niet leuk vond of het beu werd. Ook onder kinderen is het een rage, zowel op Xbox als iPad/tablet en PC.

Mijn oudste zoon, inmiddels tien jaar, maakte kennis met Minecraft op school. Toen hij naar groep 3 ging, waren er ook blokken met “leerzame spelletjes” die ze tussen taal en rekenen zelf mochten invullen. Een van de toegestane spellen was Minecraft. Inmiddels, 4 jaar verder, noemen we hem een “pro” en is hij, deels door filmpjes te bekijken op YouTube, maar vooral door zelf uit te proberen, in staat om de meest ingewikkelde en mooie werelden te creëren.

Ook mijn tweeling van 7 jaar is inmiddels zeer bedreven. Mijn zoon op de computer, mijn dochter op de iPad, maar ze spelen dit spel ook wel eens samen, wat de pret nog meer vergroot.Screenshot 2014-08-01 at 08.08.44

Eerst maar eens uitleggen wat Minecraft is. Wanneer ik het in mijn omgeving probeer uit te leggen, vertel ik meestal dat het een soort digitale LEGO is. Een heleboel speelwerelden waarin je met blokken en je eigen fantasie alles kunt maken wat je wilt.

Ook kun je gebruik maken van ontzettend veel werelden die door anderen gemaakt zijn, waarbij vele bekende thema’s beschikbaar zijn, zoals Harry Potter en ook een “map” met logische puzzels, die je kunt downloaden en waarin je kunt rondlopen en spelen.

Hieronder staat een filmpje over Minecraft, dan kun  je ook een beetje zien hoe het eruitziet.

Wanneer je echt wilt “bijhouden” waar je kind mee bezig is, is het aan te raden om af en toe ‘samen’ te spelen. Ik kijk regelmatig naar wat de kinderen hebben gebouwd, maar ze mogen me ook af en toe “Minecraft-les” geven, waarbij ik me altijd verbaas over hoe handig de kinderen zijn en hoe lastig het voor mij is, terwijl ik toch ook dagelijks met de computer en met internet te maken heb….

Ook is er een geweldig boek: Minecraft: Handboek voor Beginners. Hierin kun je lezen over Minecraft, kun je bijvoorbeeld ook zien welke speelmodus ‘veilig’ is voor jonge kinderen (er zijn “survival-werelden” waarbij ook monsters en spinnen etc opduiken, en dat is voor jonge kinderen vaak beangstigend). Mijn kinderen speelden altijd in een modus waar geen monsters zijn. Er staat ook in hoe je monster kunt verslaan. Mijn oudste van 10 is nu wel toe aan deze variant en heeft het zelf uitgevogeld, maar met een handboek kun je je kind helpen. Lees <hier> onze recensie van dit handboek.

Screenshot 2014-08-01 at 08.27.33Voor gevorderden is er een boek: Minecraft Redstone Handboek . Hierin staat allerlei informatie over het gebruik van “Redstone”, waarmee je allerlei ‘stroomcircuits’ kunt maken, allerlei soorten schakelingen (heel leerzaam) waarmee deuren geopend kunnen worden, maar ook bijvoorbeeld achtbanen kunnen worden gemaakt. Lees <hier> onze recensie van dit handboek.

Ik vind het prachtig digitaal speelgoed. Net zoals LEGO, stimuleert het de fantasie, is het leerzaam en zijn de mogelijkheden eindeloos.

Minecraft: Handboek voor Beginners is op bol.com voor € 9,95 te bestellen, klik hier >>>>
Minecraft: Redstone Handboek is op bol.com voor € 9,95 te bestellen, klik hier >>>>

[UPDATE] Inmiddels zijn er twee nieuwe delen in de serie Minecraft handboek verschenen:
Minecraft: Combat handboek is op bol.com voor € 9,95 te bestellen, klik hier >>>>
Minecraft handboek, klik hier

Voor onze recensie van het Minecraf Combat Handboek, klik je hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Ocean Bricks in Koninklijke Burgers’ Zoo [verslag]

Het is jaren geleden dat we met z’n vijven naar een dierentuin zijn geweest. Vandaag …

Share
Share