Donderdagskinderen (luisterboek)

imageDonderdagskinderen is het vierde boek van Nicci French in de serie met een hoofdrol voor psychoanalytica Frieda Klein. Ik heb altijd een soort haat/liefde-verhouding gehad met de boeken van Nicci French, ze waren het steeds net niet. Toch was ik geïntrigeerd bij introductie van deze nieuwe serie. ‘Blauwe maandag’ stond al vrij snel op mijn ereader, al moet ik tegelijk ook bekennen dat ik het nog steeds niet gelezen heb … Donderdagskinderen is dus mijn eerste kennismaking met deze serie en Frieda Klein.

In Donderdagskinderen vraagt een schoolvriendin van vroeger Frieda haar dochter Becky te helpen. Uiteindelijk besluit Frieda dit te doen. Becky wordt steeds opener en haar verhalen roepen herinneringen bij Frieda op. Frieda is er van overtuigd dat Becky en haar hetzelfde is overkomen, dat zij wellicht beiden slachtoffer van dezelfde dader zijn. Frieda gaat op onderzoek uit in het huis van haar jeugd …

image

Ik heb de luisterboekversie van Donderdagskinderen gekregen om te recenseren. Ik was vlak na ontvangst met de auto op pad voor mijn werk op een tijdstip dat fileinformatie volgen niet zo relevant was. Ik heb toen het eerste cd-tje in de cd-speler in de auto gestopt.

Luisterboeken thuis lezen is voor mij nooit zo succesvol, ik val erbij in slaap …, maar in de auto luisteren was wat dat betreft een gouden greep! In slaap vallen was geen optie en mijn concentratie was voldoende om veilig te rijden en ook het boek goed te volgen (alleen jammer dat mijn navigatiesysteem er telkens doorheen kwekte …).

Julika Marijn, die het boek voorleest, heeft een prettige voorleesstem. Wat mij vrijwel direct opviel, was heel veel dialoog. Later thuis kwam ik er achter dat het luisterboek een (geautoriseerde) verkorte versie van het ‘gewone’ boek is. Ik heb me ook al afgevraagd hoe een dergelijk dik boek in acht uur voorgelezen kan worden, door het in te korten dus.

Het effect dat dan bij mij optreedt, is dat ik me ga afvragen wat ontbreekt, wat is weggelaten is om het verhaal in een behapbare tijdspanne voor te lezen? Ik begrijp het, maar vind het wel jammer eerlijk gezegd. Waarschijnlijk is de verkorte versie ook een verklaring voor de vele dialoog, dialoog houdt het tempo in het verhaal, meer dan alleen beschrijvingen.

imageOmdat het oog ook wat wil: ik vind de verpakking rond de cd’s mooi vormgegeven, de cd’s gaan op in de afbeelding (zie het plaatje hiernaast).
(Overigens heb ik de 7 cd-versie gekregen, als ik op internet kijk, lijkt er ook een 8 cd-versie te zijn. Ik weet niet wat het verschil tussen beide is.)

Desondanks vind ik Donderdagskinderen een goede thriller, die mij heel nieuwsgierig maakt naar de eerdere delen en de toekomstige delen van deze serie!

Waar ik ook heel nieuwsgierig naar ben, is de titel van het laatste deel. De serie wordt immers achtdelig, maar we hebben maar zeven dagen in een week. Ik ga denk ik Donderdagskinderen niet helemaal uitluisteren, ik ga nu eerst snel in het eerste deel beginnen, om via de rest opnieuw bij het begin van Donderdagskinderen te beginnen, maar dan in de integrale versie. imageIk verheug me op alle vier de delen (die overigens afzonderlijk van elkaar te lezen zijn)!

Als je een liefhebber van luisterboeken en literaire thrillers bent, is dit een aanrader. Mijn persoonlijke tip, als je net als ik terughoudend bent met luisterboeken, is om in de auto te gaan luisteren. Bij voorkeur tijdens een lange rit alleen of met een mede liefhebber, met kids achterin zal het niet zo’n succes zijn.

Donderdagskinderen – Nicci French
luisterboek, 7 cd’s, circa 8 uur, uitgeverij Rubinstein
Bestel dit luisterboek hier >>>>

 

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De weg naar huis – Sebastian Fitzek

Een verontrustend telefoongesprek, een sterfdatum in bloed, en nog twee uur tot die dag aanbreekt… …

Share
Share