Knor de waakbig

Screenshot 2014-04-16 at 19.29.59Sem wint met zijn lot een prijs.
Wat zal hij krijgen?
Een voetbal of een stripboek?
Nee, het is een big.
Een echte, roze big!

Recensie

Er komt een moment in groep 3 dat alle letters en ‘klankgroepen’ behandeld zijn. En dan zouden kinderen in theorie alles kunnen lezen. In theorie, want door de spellingregels en de uitzonderingen daarop, duurt het nog een tijdje voor met name de langere woorden goed gelezen kunnen worden. Toch is tegen het eind van groep 3 de fase van alleen maar 3 of 4 letter woorden en ultra-korte zinnetjes voor veel kinderen voorbij en kan er begonnen worden aan een echt verhaal. Zoals Knor de waakbig.

Screenshot 2014-04-16 at 19.35.20Knor de waakbig gaat over Sem, die met zijn lot een hoofdprijs wint. Het verhaal is prachtige, spannend opgebouwd, vooral voor mijn dochter die voor ieder woordje nog hard moet werken om het hardop te kunnen zeggen. Zo worden de cijfers van het winnende lot één voor één bekend gemaakt en het duurt dus wel even voor mijn dochter zo ver is dat ze kan lezen wat ze op het plaatje al zag: Sem heeft het winnende lot!

Screenshot 2014-04-16 at 19.35.05Grote lol een pagina verder, wanneer blijkt dat de hoofdprijs een big is. Stoppen met lezen is er niet bij, ze wil weten hoe het verder gaat, ook al moet ze er duidelijk moeite voor doen.

Daar zit dan meteen de kracht van een boekje als Knor de waakbig: het daagt kinderen uit om de moeite te nemen om te lezen. Niet alleen de plaatjes zijn prachtig, ook het verhaal is leuk. Een aanrader voor beginnende lezertjes!

Knor de waakbig – Monique Berndes / Mark Janssen
Hardcover, 48 pagina’s, uitgeverij De Vier Windstreken
Leesniveau AVI E3
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Zelf leren lezen met Stink AVI’s

Echt leren lezen is vooral oefenen. Eerst met letters en klanken, daarna met woordjes. Voordat …

Share
Share