Kruistocht in spijkerbroek

Screenshot 2014-05-07 at 07.44.38De 16-jarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materie-transmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht en niet op het riddertoernooi dat hij zo graag wilde bijwonen. En het lukt Dolf niet om op tijd op de afgesproken plek te staan. Moet Dolf nu voor altijd in 1212 blijven?

Recensie

Als kind heb ik dit boek al meerdere malen gelezen en een jaar of 10 geleden nog een keer. Mijn exemplaar van Kruistocht in Spijkerbroek is ook veel uitgeleend aan anderen en -zoals dat helaas gaat- een keer niet teruggekeerd. Heerlijk dus om een recensie exemplaar van dit prachtige boek toegestuurd te krijgen.

Hoewel het een jeugdboek is, had ik zelf ontzettend veel zin om meteen weer in dit boek te beginnen. En het greep me direct weer waardoor ik het in een paar dagen, tussen de bedrijven door, uitgelezen heb.

Het verhaal begint bij het “terugflitsen” van een 16-jarige Nederlandse jongen naar de Middeleeuwen. De bedoeling was dat hij een riddertoernooi zou bijwonen en na een korte tijd weer teruggeflitst zou worden, maar omdat hij midden in een stoet van duizenden kinderen terecht komt, kan hij de goede plaats niet bereiken en wordt er een andere jongen terug naar de 20ste eeuw geflitst en blijft Dolf in 1212.

Screenshot 2014-05-08 at 14.01.13Hij sluit zich aan bij de kinderen, die geloven dat ze op kruistocht zijn om Jeruzalem te bevrijden. Een herdersjongen, Nicolaas, heeft visioenen gehad dat de zee bij Genua zich voor hen zal openen. Dus volgt een tocht vol ontberingen waarbij de kennis van Dolf goed van pas komt bij het organiseren en verzorgen van de grote groep kinderen. Maar niet alleen de kinderen uit de Middeleeuwen leren van de kennis uit onze tijd, Dolf steekt ook een heleboel op van de manier van leven en van met elkaar omgaan in de 13de eeuw.

Onderweg leer je een aantal kinderen beter kennen en wordt langzaam duidelijk waar deze hele Kinderkruistocht eigenlijk voor is opgezet. En dat verraad maakte, ook nu weer, nu ik volwassen ben en het boek voor de vijfde keer lees, diepe indruk.

Maar het hele boek maakte -wederom- diepe indruk. De manier van leven, werken en denken in de Middeleeuwen wordt zo geloofwaardig neergezet dat het erg leerzaam is voor kinderen om een tijdsbeeld te krijgen uit die periode. Het verschil tussen goed en kwaad is zo zuiver en genuanceerd beschreven (zelden is iemand helemaal goed, of helemaal slecht en karakters ontwikkelen zich duidelijk, herkenbaar en geloofwaardig) dat ook hier een heleboel aanknopingspunten zijn voor gesprekken met je kind.

Mij zoon van 10 vind ik nog net te jong voor dit boek, maar over een jaartje ga ik het zeker voorlezen en een heleboel kinderen van zijn leeftijd, die niet snel angstig zijn, zullen dit boek al prima zelfstandig kunnen lezen. In ieder geval mag Kruistocht in Spijkerbroek op geen enkele boekenplank ontbreken en is het met recht een klassieker te noemen die ook in, na deze keer, nog meerdere keren zal lezen!

Kruistocht in Spijkerbroek – Thea Beckman
Klassieker, 1973, bekroond met een Gouden Griffel
Hardcover, 363 pagina’s, uitgeverij Lemniscaat
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Het oneindige verhaal

Er is een werkelijk schitterende nieuwe uitgave van de klassieker Het oneindige verhaal. Zelf heb …

Share
Share