Een dagje naar Naturalis [verslag]

image_galleryEen dagje uit met de kinderen is natuurlijk altijd leuk. Maar elke ouder vraagt zich wel eens af: waar moeten we nu weer naar toe? Een museum is vaak niet het eerste waar ouders aan denken, maar toch zijn er veel musea de moeite waard om te bezoeken met kinderen. 

Een groot deel van de musea in Nederland hebben namelijk heel veel activiteiten voor kinderen. Een collectie die alleen achter glas te bekijken is en waar je nergens aan mag komen is een achterhaalde gedachte. Vaak zijn er juist hele leuke ontdekdingen in musea voor kinderen. Onlangs brachten mijn dochter en ik een bezoek aan Naturalis in Leiden.

Naturalis is een museum dat zich richt op natuur en wetenschap. Hier vindt je een paar verdiepingen vol met de meest bijzondere bezienswaardigheden. Naast de vaste tentoonstelling zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen. Tijdens ons bezoek waren er twee superleuke tijdelijke tentoonstellingen: de favorieten van Freek (bioloog Freek Vonk, bekend van het televisieprogramma Freek in het wild) en superzintuigen.

Vaste tentoonstelling
De vaste tentoonstelling is zeker al een bezoekje waard. In het natuurtheater loop je tussen de grote diversiteit aan leven wat er op aarde te vinden is. Zo zie je kleine eencellige diertjes, maar ook zie je grote dieren zoals de olifant. Bij leven denk je niet direct aan mineralen, maar ook deze kom je in het natuurtheater tegen. Uiteraard kun je heel veel informatie vinden over de dieren en planten die je ziet.

P1020282Ook erg interessant is de Oerparade. Hier vind je een bijzondere fossielen, enorme skeletten en leer je alles over het ontstaan van de mens. Mijn dochter vond het kastje met allemaal ontdeklaatjes erg leuk. Hier kun je als bezoeker een laatje openen en daar ligt een bakje in met iets dat je kunt ontdekken. Dit kan een fossiel zijn, maar ook een bepaald bot bijvoorbeeld. Deze voorwerpen kun je vastpakken en op je gemak van alle kanten bekijken. Leuk om te raden wat het is. Uiteraard kun je het antwoord makkelijk terugvinden in het informatieboek dat er bij ligt. Daarbij wordt ook duidelijk uitgelegd wat het is en leer je alles over het voorwerp. De Oerparade is indrukwekkend om te bezoeken en dat komt niet in de laatste plaats door de enorme skeletten die tentoongesteld zijn. Zo kun je ervaren hoe groot een mammoet wel niet was en de lange nek van de camarasaurus blijkt wel heel erg lang… Terwijl dit prehistorische dier op de begane grond staat, zie je zijn kop op de tweede verdieping.

Andere onderdelen van de vaste tentoonstelling zijn de aarde (met een reusachtige wereldbol in het midden van de ruimte), leven, biotechnologie, de schatkamer, onderzoek in uitvoering en doe en ontdek. Ze zijn allemaal stuk voor stuk het bekijken waard.

Tijdelijke tentoonstellingen
P1020335Tijdens ons bezoek waren er een paar tijdelijke tentoonstellingen, waar wij ook veel tijd hebben doorgebracht. Zo heb je Freeks favorieten (nog te zien tot en met 31 december 2014). Het leuke is dat de 45 meest favoriete dieren van Freek verspreid zijn door het hele museum. Je kunt de dieren herkennen aan een foto van Freek. Natuurlijk verteld Freek je persoonlijk van alles over deze dieren. Soms met een geluidsfragment, maar ook vaak met een filmpje van het programma Freek in het wild.

Een andere leuke tijdelijke tentoonstelling is superzintuigen, welke ook te bezoeken is tot en met eind 2014. Hier leer je alles over de zintuigen. Wist je bijvoorbeeld dat je ook proeft met je neus? Door een simpele smaaktest ervaar je dit zelf. Proef de druppel water met smaak P1020363terwijl je in je neus knijpt. Wat proef je? Controleer daarna of je het goed had. Je zult merken dat je heel veel bekende – en overduidelijke smaken zoals kaneel en munt – niet snel herkent wanneer je alleen proeft met je mond. Maar ook de doe-activiteiten die je hier kunt doen zijn een groot succes. Slurp bijvoorbeeld nectar op bij de felgekleurde bloemen of probeer het gevaar te ruiken. Wanneer je moe bent geworden van al het rondlopen, kun je altijd even lekker gaan uitrusten op de speciale bankjes. Zit jij graag op eieren of neem je toch liever plaats op een spijkerbed?

Dagvullend programma
Een bezoekje aan Naturalis is echt dagvullend. Eigenlijk heb je bijna aan één dag niet genoeg, zoveel is er te zien en te doen. Wij hebben enorm genoten van de veelzijdigheid van dit museum en zullen ongetwijfeld nog wel een keer met onze museumjaarkaart een bezoekje brengen aan deze fantastische plek. We hebben veel plezier gehad, maar ook ontzettend veel geleerd.
Enthousiast geworden? Alle bezoekersinformatie vind je hier.

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Baby Op Schoot Kriebeltjes

De omslag van dit kleine prentenboekje vind ik veelbelovend. Een vrolijk gekleurde illustratie en de …

Share
Share