Waarom ik soms op en neer spring

Screenshot 2014-05-01 at 18.33.34Het is vrij moeilijk om het gedrag en de belevingswereld van een autist te begrijpen. In Waarom ik soms op en neer spring geeft Naoki Higashida antwoord op de vragen die iedereen zich altijd bij autisme stelt. Naoki was dertien toen hij dit boek schreef. Dat is op zich al bijzonder maar als je weet dat hij autistisch is, is het nog opmerkelijker.

Recensie

Waarom ik soms op en neer spring heeft als subtitel “de eigen stem van een 13-jarige jongen met autisme“. En dat is precies wat dit boek is: pure, heldere uitleg van een jongen, tussen kind en volwassen, die vertelt hoe het bij hem werkt. Wat er in zijn hoofd omgaat. Hoe hij zijn omgeving beleeft. Hoe hij voelt en merkt hoe zijn omgeving op hem reageert en wat dat met hem doet.

En dit boek raakt. Zeker wanneer je -zoals ik- in je directe omgeving te maken hebt met autisme. Uit eigen ervaring, met meerdere autistische kinderen, weet ik al lang dat er behoefte is aan contact, aan warmte, dat er een rijk gevoelsleven is, dat er humor en inlevingsvermogen is, maar in mijn eigen omgeving merk ik dat mensen op mijn kinderen reageren alsof ze een mini-versie van Dustin Hofmann in “Rain Man” zijn.

Screenshot 2014-05-01 at 20.28.13Wanneer ik soms vertel, omdat het afwijkende gedrag van een van mijn kinderen dat in een bepaalde situatie vereist, dat hij/zij autistisch is, krijg ik in bijna de helft van de gevallen als antwoord “maar hij/zij kijkt me toch gewoon aan?”. Het is ook moeilijk om te begrijpen wat het precies is, autisme, en zeker wanneer mensen met autisme minder goed in staat zijn zichzelf uit te drukken.

Naoki Higashida heeft geleerd zichzelf uit te drukken en doet dat op een zeer bijzondere manier. Hij geeft in dit boek antwoord op bijna 60 vragen, waarbij hij de vragen zodanig formuleert dat ze niet alleen over hem, maar over autistische mensen in het algemeen gaan. Zo is een van de vragen “Waarom winden jullie je zo op over foutjes van niks” en een andere “Waarom kunnen jullie nooit eens stilzitten“. Vervolgens beantwoord hij de vraag door een zo duidelijk mogelijk antwoord te geven over hoe het bij hèm werkt. En dat is behalve interessant, ook ontroerend en soms shockerend om te lezen.

Screenshot 2014-05-01 at 20.27.52Tussen de vragen-en-antwoorden door, schrijft Naoki prachtige teksten en verhalen. Ook de uitgebreide inleiding van David Mitchell is zeer eerlijk, open en leerzaam. Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die inzicht wil krijgen in wat er in iemand met autisme om kan gaan en waarom sommige autistische mensen zich op bepaalde, typische manieren gedragen.

Het is géén boek over hoe autisten zijn. Dat zou hetzelfde zijn als een boek schrijven over hoe kinderen zijn, of over hoe vrouwen zijn. Er zijn bij alle groepen mensen, hoe je ze ook indeelt, overeenkomsten te vinden, maar de verschillen zijn groter. Ieder mens is uniek. Ieder mens met autisme ook.

Wanneer je dat in je achterhoofd houdt bij het lezen van dit boek hoop ik -met de schrijver- dat er meer begrip en geduld komt voor mensen met autisme. Want dat verdienen ze. Ze verdienen het dat de vooroordelen los gelaten worden en dat ze gezien worden als de bijzondere mensen die ze zijn.

Waarom ik soms op en neer spring – Naoki Higashida
de eigen stem van een 13-jarige jongen met autisme
Paperback, 128 pagina’s, uitgeverij Nieuw Amsterdam
Bestel dit boek hier >>>>

About Jennifer

Trotse Moeder van extra bijzondere kinderen. In mijn gezin heb ik te maken met diverse vormen van autisme, (extreem) hoge IQ's, handicaps, en combinaties daarvan. Maar vooral geniet ik van mijn mooie, lieve en bijzondere kinderen!

Check Also

Kleine grote liefde

Een gezin dat uit elkaar valt en een klein jongetje dat ze weer bij elkaar …