De heks van de bibliotheek

de heks van de biebliotheek coverDe elfjarige Filou verveelt zich te pletter. Sinds haar beste vriendin Karin is verhuisd, is er niets meer te beleven in het piepkleine dorpje waar ze woont. Of toch? Op een gure avond in de herfst raakt Filou opgesloten in de oude kerk, die dienst doet als bibliotheek. Ze ontdekt een vreemde, oude vrouw die al jaren op de verlaten zolder leeft. Wie is ze? Komt ze echt uit een andere wereld? En wat is het geheim van de pinnige bibliothecaresse?
Filou besluit de oude vrouw te helpen en belandt in een magische wereld. Ze moet alles op alles zetten, want niet alleen zijzelf, maar deze hele wereld verkeert in gevaar.

Recensie:
Het boek begint direct met een weergave van hoe het er in het dorpje aan toe gaat. De bibliotheek – die gevestigd is een een oude kerk – heeft nogal strikte openingstijden. Welgeteld is de bieb slechts één uur per week open en dat is eigenlijk op en onmogelijk tijdstip, gezien het feit dat de meeste mensen dan aan het eten zijn. Filou leest graag, maar het terugbrengen en uitzoeken van nieuwe boeken is niet altijd even makkelijk. Zeker niet omdat mevrouw Bruinsma, de bibliothecaresse, niet echt meegaand is met de bezoekers van de bibliotheek. De spanning komt ook direct om de hoek kijken als Filou per ongeluk ingesloten raakt in de bieb.

de heks van de bibliotheekDe spanning wordt al snel opgevoerd en daardoor is dit boek bijna niet meer weg te leggen! Stapje voor stapje ontdek je steeds meer van de bizarre gebeurtenissen die je nooit in een saai, slaperig dorpje zou verwachten. Wat ogenschijnlijk begint met een ongelukkig voorval, groeit uit tot een mysterieuze geschiedenis die aan het licht komt. Het verhaal boeit tot het eind, dus het is echt 188 pagina’s leesplezier. Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf tien jaar, maar voor jongere lezers die een spannend boek niet schuwen is De heks van de bibliotheek zeker ook een aanrader.

Wat mij opvalt is dat het boek een prettig lettertype en vooral letterformaat heeft. Hierdoor leest het verhaal erg makkelijk en vlot. De schrijfstijl is een mix van stijlen. Soms zijn de zinnen volwassen geschreven, met woorden die kinderen niet alledaags zullen gebruiken en dan komt er opeens weer echte moderne spreektaal in het boek voor. Wanneer er sprake is van internetberichten komen er veelvuldig emoticons voor. Wat dat betreft is het boek dan weer heel eigentijds. Hoewel je wellicht zal denken dat dit storend is, valt dit in de praktijk erg mee. Het vloeit op de één of andere manier lekker samen.

De heks van de bibliotheek – Christien Boomsma
Kind & Jeugd, 188 pagina’s, De Vier Windstreken
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

De heks van Limbricht

Mijn 15-jarige dochter is geïnteresseerd in boeken die een stuk waargebeurde geschiedenis bevatten. Waar ze …

Share
Share