Een jaar zonder papa

Een jaar zonder papaDe vader van de jonge Suzy wordt naar Vietnam uitgezonden. Hoe veilig is haar vader daar? En wanneer komt hij terug? De maanden gaan voorbij. Met elke ansichtkaart van haar vader wordt Suzy banger dat ze hem niet meer zal herkennen. Wanneer hij terugkeert, ontdekt Suzy dat de oorlog hem wel heeft veranderd, maar dat hij heel veel van haar houdt.

Recensie
Auteur Suzanne Collins maakte als klein meisje mee dat haar vader “opeens” weg ging naar Vietnam. Een jaar lang zou hij wegblijven; hij ging naar iets dat oorlog heette. Dit prentenboek is gebaseerd op de jeugd van Suzanne Collins. James Proimos maakte er de tekeningen bij.

Een jaar zonder papa (2)Als ouder wil je jouw kind beschermen en dat is logisch. Echter pakt het niet altijd even goed uit als je dingen verzwijgt voor je kind. Vietnam is waar het oerwoud is; Suzy houdt van de jungle. Ze zou best met papa mee willen gaan. Maar als het oerwoud zo mooi is, waarom zeggen mensen dan van die vreemde dingen? Iedereen lijkt zich zorgen te zorgen te maken. Pappa schrijft op een kaart “Bid voor mij.” Waarom?

In dit prentenboek wordt op een heldere manier duidelijk gemaakt dat kinderen haarfijn aanvoelen als dingen niet blijken te kloppen. Wanneer Suzy te horen krijgt dat haar vader naar Vietnam gaat – naar de oorlog – heeft ze geen idee waarover haar ouders het hebben. Hij blijft een jaar weg, maar hoe lang is een jaar? Het verhaal laat duidelijk zien hoe het over komt op een kind die van niets weet, als iedereen bezorgd blijkt te zijn. Wat gaan kinderen dan doen? Die bedenken er zelf van alles bij.

In Een jaar zonder papa ziet Suzy – per ongeluk – iets op televisie over Vietnam. Er zijn ontploffingen, helikopters en geweren. Suzy schrikt, maar mama zegt dat er met papa niets aan de hand is. Gelukkig komt pappa weer thuis, maar het jaar in Vietnam heeft hem wel veranderd. Wat gelukkig niet veranderd is, is de liefde voor zijn dochter!

Een jaar zonder papa (3)Een prentenboek voor jonge kinderen over een heftig onderwerp. Je zal het maar meemaken dat je vader of moeder opeens voor langere tijd weg moet naar oorlogsgebied. Voor ouders en hun kinderen die in deze situatie terecht komen, is dit een prettig hulpmiddel om met je kind te praten over wat er aan de hand is.

Wanneer je als ouder het boek eerst zelf leest en bedenkt wat je er wel of niet kwijt over wilt, kun je het verhaal eventueel aanpassen naar hetgeen jij passend vind. De illustraties geven de emoties en de situatie goed weer, waardoor het begrijpelijker wordt voor het kind.

Een jaar zonder papa – Suzanne Collins
Prentenboek, 40 pagina’s, Van Goor
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Waar ben je thuis? – Aaltje van Zweden

Aaltje van Zweden, inderdaad, de vrouw van Jaap van Zweden, heeft een nieuw boek geschreven. …

Share
Share