Pinkeltje in de Efteling

pinkeltje in de efteling cover.indd75 jaar na het verschijnen van De avonturen van Pinkeltje verschijnt nu een nieuw verhaal.Nadat hij eerder al avonturen beleefde op andere bijzondere plekken in Nederland, belandt Pinkeltje nu in de Efteling. Pinkeltje in de Efteling is een bijzondere samenwerking tussen Uitgeverij Unieboek ǀ Het Spectrum en de Efteling en is het eerste nieuwe Pinkeltje avontuur in 36 jaar!

Recensie

Enorm benieuwd was ik toen ik hoorde over dit nieuwe boek over Pinkeltje. Ik heb als kind alle Pinkeltje boeken gelezen en ben nu alle boeken van Pinkeltje aan mijn jongste zoon aan het voorlezen (op volgorde, we zijn nu bij deel 12) en deze zijn natuurlijk allemaal geschreven door Dick Laan en hebben een heerlijk vertrouwde opbouw en redelijk voorspelbaar verhaal-verloop, wat ze uiterst geschikt maken voor jonge kinderen om voor te lezen en voor iets oudere kinderen om zelf te lezen.Screenshot 2014-03-29 at 13.41.38

Bij het openen van het boek, wachtte ons direct een leuke verrassing: het blauwe mutsje van Pinkeltje zat in het boek! Wat een origineel idee!

Pinkeltje in de Efteling is natuurlijk gebaseerd door het erfgoed van Dick Laan, maar uiteraard niet door hemzelf geschreven. En dat werd meteen al duidelijk aan het begin. Geen inleiding over Pinkeltje die op bezoek komt bij Dick Laan om zijn avonturen te vertellen, zodat mijn zoon direct vroeg hoe ze nu wisten dat dit avontuur gebeurd was!

Het verhaal begint direct. Pinkeltje wordt ‘weggeblazen’ op een blad uit Pinkeltjesland en belandt in de Efteling. Screenshot 2014-03-29 at 13.41.11En dan zijn er eigenlijk twee verhaallijnen: Pinkeltje gaat op zoek naar een kroon, samen met zijn nieuwe vriend muis Mees, om aan de draak te geven zodat deze hem terug kan vliegen naar Pinkeltjesland. En er is een “Meneer Raaf”, die graag koning van de Efteling wil worden en de kabouters en andere sprookjesfiguren bang maakt voor de ‘indringer’ Pinkeltje.

Dit maakt het een wat ingewikkelder boek dan de eerste boeken uit de oorspronkelijke serie over “Pinkeltje”, hoewel er ook daar op een gegeven moment ‘detective-achtige’ verhalen kwamen die mijn oudste zoon pas leuk ging vinden toen hij een jaar of 8 was, terwijl de eerste boeken al vanaf een jaar of 5 geschikt zijn om voor te lezen.

Maar wanneer we alle vergelijkingen los laten, is dit gewoon een prachtig boek, waar zowel mijn tweeling van 7 als mijn oudste van 10 van hebben genoten. Screenshot 2014-03-29 at 13.40.48Er zitten genoeg grappige momenten in, het is een beetje spannend en mijn kinderen hebben de mazzel dat ze al een aantal keren in de Efteling geweest zijn, waardoor ze alle locaties en attracties waar Pinkeltje komt, herkennen en waardoor ook de sprookjesfiguren voor hen bekend zijn.

De tekeningen zijn gemaakt door “De Efteling” waardoor Pinkeltje er net weer anders uit ziet dan in mijn oude boeken en ook weer anders dan in de recenter uitgegeven versies. Ze zijn af en toe wel wat dreigend, maar erg mooi om te zien.

Ik hoop dat er nog veel “nieuwe” Pinkeltje boeken zullen verschijnen. Het is echt genieten om nieuwe avonturen van het vertrouwde ‘mannetje-zo-groot-als-je-pink’ voor te lezen en ook kinderen die zelf kunnen lezen, zullen er veel plezier aan beleven.

Pinkeltje in de Efteling
Hardcover, 160 pagina’s, Van Holkema & Warendorf
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Efteling Mens-erger-je-Niet Sprookjesboom

Als fan van zowel spelletjes als van De Efteling is het Efteling Mens-erger-je-niet bordspel van …

Share
Share