`t Veluws Zandsculpturenfestijn 2014: leuk voor jong en oud!

Screenshot 2014-04-12 at 08.14.07Gisteren was de officiële opening van `t Veluws Zandsculpturenfestijn 2014. Een ’tentoonstelling’ van zandsculpturen in het thema van de Gouden Eeuw. Maar er was nog veel meer te beleven dan kijken naar deze indrukwekkende beelden en taferelen waardoor het Zandsculpturenfestijn echt een aanrader is voor jong en oud.

Screenshot 2014-04-12 at 08.17.29Gouden Eeuw
Het thema van het Zandsculpturenfestijn is dit jaar “Gouden Eeuw”. Dit thema is zowel in de binnententoonstelling als buiten uitgewerkt in veel ‘beelden’ van bekende personages uit die periode, met uitleg erbij over wie ze zijn en wat ze gedaan hebben, en met ’taferelen’ die hoogtepunten (en dieptepunten) uit die periode laten zien. Van VOC tot Tulpenmania, van Rembrandt en Van Leeuwenhoek tot de uitgestorven dodo en de beeldenstorm.

Screenshot 2014-04-12 at 08.24.53Ook worden ‘alledaagse’ taferelen en ambachten uit die periode uitgebeeld. Dit maakt deze tentoonstelling niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook leerzaam.

Bij alle afgebeelde personen en gebeurtenissen staat een beknopte omschrijving. Mijn oudste zoon (10) heeft op school al een en ander geleerd over de Gouden Eeuw en vond het erg leuk om deze teksten zelf te lezen. Mijn tweeling (7) vind het juist fijn wanneer ik wat meer uitleg gaf.Screenshot 2014-04-12 at 08.12.19

Schilderijen
Screenshot 2014-04-12 at 08.31.57Behalve de zandsculpturen is er ook een uitgebreide collectie replica’s van bekende olieverfschilderijen te zien. Prachtige, bekende schilderijen uit deze voor Nederland rijke periode, met als hoogtepunt natuurlijk “De Nachtwacht”.

Screenshot 2014-04-12 at 08.29.41Kinderliedjes
Er is ook een uitgebreide binnententoonstelling waarin 27 bekende kinderliedjes zijn uitgebeeld. Hier is ook een wedstrijd aan verbonden: “raad zo veel mogelijk kinderliedjes”. Screenshot 2014-04-12 at 08.19.46Voor volwassenen een hele uitdaging, en natuurlijk vooral leuk om samen met je kind(eren) te doen. Ook deze taferelen zijn prachtig gemaakt.

Monorail
Boven het buitenterrein is een monorail gemaakt waar je in een karretje een rondje over het terrein heen kunt fietsen. Screenshot 2014-04-12 at 08.18.51Voor kinderen natuurlijk erg leuk, mijn kinderen hebben meerdere rondjes gereden, maar ook voor volwassenen een leuke manier om de tentoonstelling letterlijk van een andere kant te kunnen bekijken.

Zelf spelen
Screenshot 2014-04-12 at 08.18.37Uiteraard is er voor de kinderen ook gelegenheid om zelf te spelen. Er zijn twee grote ‘zandbakken’, ééntje buiten, met graafmachientjes en ééntje onder een overkapping. Er is voldoende gelegenheid voor volwassenen om iets te eten of te drinken terwijl je kinderen lekker kunnen spelen met zand.

Kortom: het Veluws Zandsculpturenfestijn 2014 is een echte aanrader voor een uitstapje met het hele gezin. Geopend van maandag t/m zaterdag van 10 tot 17.30. Klik <hier> voor ons complete fotoalbum van het Zandsculpturenfestival of beter nog: ga er een keer zelf kijken!

Screenshot 2014-04-12 at 08.15.08

 

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van bijna 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Superleuke elastiek-spelletjes [recensie]

In deze doos zitten kleurige kaarten waarop een heleboel elastiekspelletjes stap voor stap zijn uitgelegd. …