De baas van Bor – samen lezen [recensie]

Screenshot 2014-04-02 at 09.54.53Bor is de waakhond van Boer Bruut. Boer Bruut is heel gemeen. Hij houdt niet van dieren op zijn land. Hij zet vallen en schiet raven dood. Bor doet alles om de dieren te redden. Ook al weet hij dat zijn baas dan boos wordt. Bor vindt zijn leven stom. Mol zegt dat hij weg moet gaan. Maar dat kan niet. Want wie moet dan de dieren redden?

Recensie

Het boek ‘de baas van bor‘ waarin kinderen die op verschillende leesniveaus kunnen lezen, ieder hun eigen niveau tekst krijgen en op die manier samen een boek kunnen lezen. Handig bijvoorbeeld wanneer je een combinatie-klas hebt van groep 3 en 4 of wanneer er binnen één schoolklas verschillende niveaus zitten. De teksten op AVI-start zijn in dit boek in zwart gedrukt, de teksten in blauw zijn op leesniveau E3.

Screenshot 2014-04-02 at 11.01.15Mijn dochter begint net met leren lezen (groep 3) en ze begint er zin in te krijgen om zelf boekjes te lezen. Maar samen met mama is natuurlijk nog net een beetje leuker, dus beginnen we samen aan ‘de baas van bor’. Zij leest de zwarte teksten, ik de blauwe.

In het begin schrikken we wel een beetje van het verhaal. Hond Bor wordt mishandeld door zijn baas, die niet toevallig boer Bruut heet. En op de tekeningen zien we een hele zielige Bor, die dan ook nog eens op onze eigen hond Molly (een Drentsche Patrijshond) lijkt… Best heftig voor een kind in groep 3, ik ben blij dat we het samen lezen, dan kunnen we er ook meteen over praten!

Screenshot 2014-04-02 at 11.00.38Natuurlijk loopt het boek goed af! Maar we zijn wel een tijdje aan het lezen voor het zo ver is. In tegenstelling tot de meeste boeken voor beginnende lezers, is dit best een ‘dik’ boek, 15 hoofdstukken van 4 pagina’s. Dat vind ik ook meteen het voordeel, je hebt er echt een tijd leesplezier aan. En je kind went aan het lezen van een ‘echt’ boek, waarover je meerdere dagen doet om het uit te lezen.

Nog een voordeel van deze opzet is dat we over een half jaar het boek nog een keer kunnen lezen. Dan kan mijn dochter de blauwe teksten voor haar rekening nemen en ik de zwarte. Kortom: een goede investering voor een leren-lezen boek wanneer je kind inhoudelijk tegen een wat pittiger verhaal kan.

de baas van bor – Fabien van der Ham
hardcover, 72 pagina’s, uitgeverij Delubas
Bestel dit samen-lees boek hier >>>>

 

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Zelf leren lezen met Stink AVI’s

Echt leren lezen is vooral oefenen. Eerst met letters en klanken, daarna met woordjes. Voordat …

Share
Share