Ontaard

Screenshot 2014-04-01 at 17.36.33Lisa’s wereld stort in als Lucinda, de 13-jarige dochter van haar beste vriendin Kate, vermist raakt. Zij was immers vergeten dat het meisje zou komen logeren.

Recensie

Ontaard is een literaire thriller met als subtitel “Hoe ver ga je om je gezin te redden”. Het is het eerste boek van schrijfster Paula Daly en het leest als een trein.

Het boek begint met een vrouw in een voor mij herkenbare situatie:  heel veel ballen hoog te houden (kinderen, relatie, werk, school, verplichtingen) en het gevoel in alle situaties te kort te schieten. Moe, dingen vergeten en om je heen allerlei moeders die hun zaakjes wel goed op orde hebben. Waarvan de kinderen altijd bijtijds de formulieren voor school inleveren, waar geen afspraken (bijna) vergeten worden en die er dan ook nog eens tot in de puntjes verzorgd bij lopen….

Via de kinderen zijn Lisa en haar man Joe bevriend geraakt met Kate en Guy. Hun dochter Lucinda is kind aan huis bij Lisa en zou na school met de dochter van Lisa meekomen en blijven slapen. Maar de dochter van Lisa voelde zich niet lekker en bleef thuis en Lisa vergat Kate te bellen om te zeggen dat de logeerpartij niet doorging. Zo bleef de vermissing van Lucinda onopgemerkt tot de volgende schooldag.

En dan gaan alle alarmbellen af, want kort daarvoor was er ook al een ander meisje ontvoerd en verkracht. Tussendoor lezen we ook kort de gedachten van een pedoseksueel, die op zoek is naar tengere meisjes van rond de 13 jaar. Later ontvoert hij nog een meisje en verkracht haar ook. Maar deze twee meisjes worden daarna weer vrij gelaten, terwijl van Lucinda ieder spoor ontbreekt.

Screenshot 2014-04-01 at 18.19.56Detective Joanne verdenkt de vader, Guy. Lisa voelt zich enorm schuldig omdat zij helemaal vergeten was dat Lucinda zou komen logeren. De zus van Kate blijkt haar eigen frustraties te hebben.

En terwijl het leven van alle betrokkenen op zijn kop staat, gaat tegelijkertijd het normale leven ook door. Er wordt gewerkt, kinderen gaan naar school. En stukje bij beetje komen de geheimen van de verschillende families aan het licht….

Het boek lijkt gewoon door te kabbelen, maar het is zo enorm boeiend dat je gewoon door blijft lezen. Tot het uit is, en je er nog een hele tijd over na blijft denken. Ik kan niet te veel verklappen, je moet het echt zelf lezen natuurlijk, maar zonder iets over de plot weg te geven, kan ik wel zeggen dat het voor mij een eye-opener was om in het leven van Lisa mee te kunnen kijken en me te realiseren dat het een stuk eenvoudiger is om als ‘perfecte’ moeder over te komen wanneer  dat je enige taak is, en een stuk lastiger wanneer je daarnaast nog een heleboel andere dingen te doen hebt. En dat moeders, die hun zaken zo perfect voor elkaar lijken te hebben, ook kun eigen, onzichtbare, problemen kunnen hebben.

Zorg voor voldoende tijd wanneer je aan dit boek begint, want dit laat zich niet combineren met een volle agenda of met plannen om vroeg naar bed te gaan. Wanneer in “Ontaard” begint, stop je pas met lezen wanneer het uit is!

Ontaard – Paula Daly
Literaire thriller, 320 pagina’s, uitgeverij De Fontein
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Speelgoed van het Jaar 2021 – familiespellen – spel – MicroMacro

MicroMacro is Speelgoed van het Jaar 2021 in de nieuwe categorie familiespel. Althans…. dit spel maakt …

Share
Share